latinica  ћирилица
15/10/2015 |  12:27 | Аутор: РТРС

Цвијановићева у Балтимору, аналитичари сложни- изузетан допринос конференције (ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске данас ће у Балтимору посјетити Медицински факултет Универзитета "Џон Хопкинс".
Премијерка Српске Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Премијерка Српске Жељка ЦвијановићФото: РТРС

У Вашингтону је учествовала на конференцији коју је поводом 20 година Дејтонског мировног споразума организовао угледни амерички магазин "Форин полиси".

Иако су и представници бошњачких удружења позвани, покренута је кампања против овог догађаја , како би утицајем на организатора Република Српска била спријечена да изнесе своје виђење Дејтона, али и будућности БиХ. Представници Српске изразили су жаљење због бојкота Бошњака, нагласивши да су себи учинили медвјеђу услугу и ускратили право да о постдејтонској БиХ изнесу сопствено виђење. 

Свјетска јавност чула је јасне ставове и аргументе Републике Српске о постедјтонској БиХ. Један од ставова је: Дејтон је јасно рекао да је БиХ децентрализована земља и захваљујући таквој структури земље, омогућено је да држава функционише у миру ових 20 година.

Предсједница Владе Жељка Цвијановић поручила је да је важно да се поново сви обавежу на досљедну примјену Дејтона, јер у томе лежи кључ опстанка и будућности БиХ.

"Дугорочна стабилност БиХ зависи од ентитета са широком аутономијом. Има уграђене снажне уставне механизме заштите сва три конститутивна народа. На ове основне постулате мировног споразума подсјетила је премијерка Српске. Нажалост, каже, незаконите промјене уставне структуре, које су, наметнутим одлукама, провели високи представници довеле су управо до оних девијација које је Споразум настојао да спријечи. Примјер-Суд и Тужилаштво БиХ", напоменула је Цвијановићева.

Политички аналитичари из Америке кажу да је велика штета што се бошњачка удружена нису одазвала на позив Предствавништва Републике Српске у Америци да учествују у конференцији како би и они изразили своје ставове о Дејтону. Сматрају да једини разлог њиховог недоласка јесто што су их на конференцију позвали Срби.

"Биће потребно много времена да се овакво размишљање промијени. Али оно што је сада видљиво јесте колико су Уједињене нације подцјениле важност националне припадности на Балкану, само зато што нисмо жељели да о томе слушамо. Али и чињеница да су наметнута уставна рјешења често била нефункционална. Тренутно у БиХ имамо ситуацију да ентитети имају потпуно различит одговор на питање како треба да изгледа Устав. Највећи проблем је што Америка и неколико држава западне Европе не дозвољавају да у БиХ, ентитети између себе, сами рјеше ово питање", рекао је политички аналитичар Стивен Мајер.

Национална федерација Хрвата у Америци, као један од учесника конференције, сматра да проблеми Босне и Херцеговине су прије свега економске природе.

“Ниједна политика у БиХ неће функционисти ако са том политиком не иде и економски развој, паралелно или иза ње. Да би се десио економски развој потребан вам је новац, а новац долази извана. Страни привредници, банке, појединци ће улагати у земљу само ако је она стабилна. Развој БиХ неће се десити ако БиХ није политички стабилна", сматра Звонко Лабас потпредсједник Националне федерације хрвата у Америци

"То што нас је Република Српска позвала да учествујемо на конференцији у Вашингтону је изузетно допринос спољној политици али и анализи Дејтона данас, и докле је дошао од потписивања 1995.", рекао је Џозеф Поли политички аналитичар.

Посебну пажњу свјетске јавности привукла је Одлука о референдуму о Суду и Тужилаштву. 

“Мислим да је било јако корисно да чују из прве руке аргументе који кажу да је међународно право, Дејтон и Устав Републике Српске, али и БиХ потпуно на страни права Републике Српске да се организује и да се грађани изјасне”, каже Обрад Кесић шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону.

Децентрализована структура није сметња ни једном процесу, па тако ни евроинтеграцијама. Да бисмо се заиста и кретали европским путем неопходно је ревитализовати дејтонске принципе, а од прегломазне, вјештачки направљене вандејтонске институционалне структуре одабрати само оно што је заиста потребно за креирање БиХ ка ЕУ, сматрају представници Српске.