latinica  ћирилица
16/10/2015 |  19:14 | Аутор: РТРС

Предузеће ХЕС Врбас од Владе Српске тражи 45 милиона марака (ВИДЕО)

Предузеће ХЕС Врбас по основу неиспуњених обавеза за концесију од Владе Републике Српске тражи 45 милиона марака за надокнаду штете. Кажу да ће захтјев за обештећење предати у понедјељак. Уговор о концесији за изградњу двије хидроцентрале потписан је у новембру 2004. годинр, а десет година, тврде, трајали су преговори са Владом Српске како би се кренуло у реализацију.
ХЕС Врбас - Фото: РТРС
ХЕС ВрбасФото: РТРС

Пројекат је кажу доведен у питање када је додијељена друга концесија предузећу ХЕ Врбас Мркоњић Град за изградњу мале хидроелектране Бочац 2 прије неколико година, да би ХЕС Врбас крајем септембра тражио раскид уговора.

За стална улагања 9 милиона, за изгубљену добит 36 милиона марака. У предузећу ХЕС Врбас су израчунали колико обештећење им Влада Републике Српске треба да исплати због, како кажу, неиспуњених уговорних обавеза.

Предузеће ХЕС Врбас практично никада није ни обављало дјелатност због које је основано. Није имало ни већи број запослених. Ипак, тврде да су од 2004. године, када им је додијељена концесија, у просјеку трошили око милион марака.

У ХЕС Врбасу сматрају да пројекат не могу да реализују због концеције, коју је добило предузеће ХЕ на Врбасу из Мркоњић Града за изградњу мале хидроелектране Бочац 2. Сматрају да не би имали економску оправданост и траже раскид уговора. Из Владе Српске поручују да није све тако како тврди концесионар.

"Влада Републике Српске није запримила званични одштетни захтјев од концесионара `ХЕС Врбас` нити правног заступника, што је и логично, јер Уговор о концесији за изградњу Хидроенергетског система на Врбасу има нормиране одредбе о раскиду истог за случај кривице концендента, односно концесионара.
Овдје је важно истаћи да су раскидни услови овог уговора врло компликовани и временски захтјевни и сам раскид се окончава у уговором предвиђеном арбитражном поступку. Стога смо зачуђени начином иступа овог концесионара што довољно говори о поузданости и респектабилности истог."

Удружења за екологију раније су говорила о штетности ових хидроелектрана које је планирало да изгради предузеће ХЕС Врбас, а против уговора о концесији из 2004. изјаснила се и Скупштина Града Бањалука.