latinica  ћирилица
17/10/2015 |  19:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Меморијална утакмица за жртве злочина у Госпићу 1991. године

Меморијална утакмица, спортски помен фудбалеру Радовану Бараћу и осталим српским жртвама ратног злочина, њих више од 150, убијених од хрватске војске у Госпићу у јесен 1991. године, одржана је данас у Београду.
Помен жртвама - Фото: Бета
Помен жртвамаФото: Бета

Меморијална утакмица, спортски помен фудбалеру Радовану Бараћу и осталим српским жртвама ратног злочина, њих више од 150, убијених од хрватске војске у Госпићу у јесен 1991. године, одржана је данас у Београду. Утакмици је присуствовао и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштни Србије Миодраг Линта.

Меморијална фудбалска утакмица екипа "Госпић 1960-1990" и "Лика" одиграна је у Спортском центру "Бора Цветковић - Лане", под мотом "Спортом против злочина", а почетни ударац извела је Јелена Бараћ, ћерка покојног Радована, која је имала шест мјесеци када јој је убијен отац, саопштила је Коалиција удружења избјеглица.

Радован Рајко Бараћ био је познати фудбалер из Госпића. Убијен је заједно са својом мајком Даницом, а његова кривица је била само то што је био Србин и што је навијао за ФК "Партизан", наводи се у саопштењу.

Осим њега, тада су убијени мајсторски шаховски кандидати Станко Смиљанић и Милан Свилар, као и перспективни шахиста Драган Ракић. У исто вријеме ликвидирани су познати грађани српске националности, судије, професори, медицински радници, службеници, пензионисани полицајци, борци НОБ-а и други.

На утакмици су за екипу "Госпић 1960-1990" наступили некадашњи фудбалери који у играли за клубове са подручја општине Госпић, док су за екипу "Лика" играли познатији Госпићани и Личани - љекари, адвокати, официри војске и полиције, пјевачи, спортисти, наводи се у саопштењу.