latinica  ћирилица
19/10/2015 |  10:58 | Аутор: РТРС

Ускоро премијера документарног филма "Дјеца"

Документарни филмови из продукције Радио-телевизије Републике Српске, већ годинама учествују на домаћим, регионалним и европским фестивалима и освајају значајне награде, а Јавни сервис РТРС ужива углед у региону и добитник је многих међународних признања.
Документарни филм "Дјеца" - снимање - Фото: РТРС
Документарни филм "Дјеца" - снимањеФото: РТРС

Ове јесени из продукције РТРС и од аутора Дениса Бојића долази нам документарни филм "Дјеца", чија премијера је планирана у Републици Српској и у Србији у наредном периоду, након чега слиједи фестивалски живот филма.

Филм "Дјеца" документује једну од највећих и српској јавности мало познатих трагедија нашег народа у посљедњој деценији 20. вијека. Има за циљ да истовремено чува културу сјећања и покаже колико су Срби као народ недовољно свјесни своје недавне прошлости и хероја, које је она за собом оставила.

Општепознати лик Стојанке мајке Кнежопољке изградио је и утиснуо у српско колективно биће симбол страдања, жртве и родољубивости. У протеклом рату, нажалост, било је 18 "мајки Кнежопољки", које су дале по три сина за одбрану отаџбине. Наша је обавеза да их памтимо с највећим достојанством.

Филм на јединствен и аутентичан начин представља једино и посљедње свједочење четири преживјела родитеља, од укупно тридесет и шест очева и мајки, које су изгубиле по троје дјеце.

Циљ овог филма био је испричати причу о херојима српског народа, отргнути од заборава палу дјецу и њихове родитеље те да комплетна српска заједница и што шира свјетска јавност чују ове трагичне чињенице и донесу свој суд о овим догађајима.

Овај филм је трајни запис о трагедији, која никада не смије изблиједити из нашег памћења, као ни жртве које су поднијели родитељи који су изгубили своју дјецу.

Денис Бојић, који је са екипом радио на овом филму, каже да су основни мотиви на којима се градио филм: "Емпатија и жеља да се документује трагедија античких димензија. Како приступити теми пред којом свака ријеч бива подложна преиспитивању јер увијек сте у страху да ћете рећи или урадити нешто погрешно, основна је дилема коју је ваљало ријешити прије плана снимања. Идеја је била да се једноставно, кроз људску причу, кроз немјерељиво трпљење животног терета, кроз једно од највећих српских страдања, а опет, без сувишних образложења и политичких конотација, сними филм који ће истовремено бити разумљив било кад, било гдје и било коме. Независно од филмског наратива, ово је тема и бол који се тичу свих нас, а екранизација саме приче која прима обрисе митских дименизија, најмање је што се могло урадити за оне који су за Републику Српску платили највећу цијену. Причу сам градио на универзалној симболици, на најискренијем могућем односу родитељ - дијете, имајући у виду да је то опште разумљив језик, архетип, који најснажније свједочи о жртви и страхотама које рат оставља иза себе".

Сценарио и режија - Денис Бојић

Директор фотографије - Синиша Ћејић

Монтажер - Урош Млађеновић

Продукција - Радио-телевизијa Републике Српске

Биографија Дениса Бојића

Денис Бојић рођен је 13.10. 1981. године у Бјеловару. Средњу медицинску школу завршио је у Бањалуци. Дипломирао је на Филозофском факултету Универзитета у Бања Луци одсјек Журналистика. Одбранио је магистарску тезу из области политичке аналитике "Цивилно друштво као субјект демократских процеса". Новинарско искуство стицао је у штампаним и електронским медијима. Од 2013. године дио је Информативног редакције Радио Телевизије Републике Срспке.

Аутор је бројних репортажа из Европе и региона. Сценариста је и режисер документарног филма "Вуковарски блуз" као и дугометражног документарног филма "Дјеца".