latinica  ћирилица
20/10/2015 |  15:15 | Аутор: РТРС

Бањалука- Промоција документарца "Дјеца" 26. октобра

Радио-телевизија Републике Српске организоваће 26. октобра у бањалучком Мултиплексу Палас промоцију документарног филма "Дјеца" аутора Дениса Бојића, који говори о породицама из Српске које су у протеклом рату изгубиле по троје дјеце.
Документарни филм "Дјеца" - Фото: РТРС
Документарни филм "Дјеца"Фото: РТРС

У оквиру промоције, од 22. октобра у порти Храма Христа Спаситеља биће постављена изложба фотографија из породичних архива и са снимања филма, док ће 26. октобра бити служен парастос за 54 припадника Војске Републике Српске, којима је овај филм посвећен.

Након бањалучке, у новембру се очекује и београдска премијера и изложба фотографија, након чега слиједи фестивалски живот филма, саопштено је из Радио-телевизије Републике Српске.

Аутор Денис Бојић каже да филм говори о четири породице из четири различита мјеста у Републици Српској.

"Податак да су тренутно живе три мајке које су изгубиле по три сина који су били припадници Војске Републике Српске био је полазиште за студиозније истраживање које ме опет довело до ужасавајуће чињенице да је у протеклом рату укупно 18 српских породица изгубило по троје дјеце", рекао је Бојић.

Рецензент филма Младенко Саџак рекао је да се овај документарац удаљио од класичне документаристике и да се по експресивном ритму, симболици лајт-мотива, израженој "суздржаној напетости", која му даје немалу сугестивност, а посебно по мозаичкој композицији, која спаја и веже све приче и мотиве у једну цјелину, приближио поетици самосвојности и артизма, чији аутори настоје да се ослободе свих устаљених поступака и наслијеђених клишеа.

"Исте трагике, исти родитељски уздаси немоћи и туге, исте љубави према мртвој, али вјечно живој дјеци, стварају утисак да је свака од ових прича, у суштини, истоветна са било којом од оних преосталих, неиспричаних - све су се наше породице погинулих и несталих, као по неком неписаном али крвном закону, овдје чврсто и трајно повезале у болу, несрећи и поносу", рекао је Саџак.