latinica  ћирилица
25/10/2015 |  20:56 | Аутор: РТРС

Пуни стаж осигурања има тек 8,1 % пензионера РС (ВИДЕО)

Пуни стаж осигурања од 40 година има тек 8,1 одсто пензионера Републике Српске, док је проценат оних са навршених 40 година пензијског стажа, који осим радног укључује и бенефицирани стаж са учешћем у рату, 22,47 одсто.
Пензионери - Фото: архив
ПензионериФото: архив

Просјечна пензија за пензионере са пуним пензијским стажом је око 500 марака, док је најнижа пензија  за минималан стаж од 15 година 174 марке.

У прошлој години број пензионера повећан је за 4.500, од чега их је 1. 100 имало пуни стаж.

Мало људи ради пуни радни вијек, па је годинама неповољан однос запослених и пензионера, који је тренутно 1,14 :1. Поооштравањем услова за остваривање права на старосну пензију, успорен је раст броја корисника, али однос осигураника и корисника права има тренд опадања, па је Влада усвојила сет мјера за стабилизацију стања и обезбјеђење додатних извора финансирања. 

Пензионисани у просјеку имају 31,6 година пензијског стажа, а 29,1 годину стажа осигурања. Скоро трећина корисника није зарадила пензију и по некој основи ослања се на буџет,истичу у Удружењу пензионера Српске .

"Стабилнији систем пензијског осигурања је поштовање система осигурања уплатио си и користићеш, а да пензија зависи од дужине рада и од величине уноса средстава", каже Рада Ракуљ предсједник Удружења пензионера РС.

Од укупно 250.595 пензионера, 56.700 има пуни пензијски стаж, док је оних са ефективним стажом осигурања скоро троструко мање ( 20.000). Иако смо далеко од пожељног омјера 3:1 у корист радника, што је гарант за одржив пензиони систем, смањење броја пријављених на минималац промијенило би финансијску слику, сматрају пензионери.

За 11. 000 запослених годинама се уопште не уплаћују доприноси, док је око 44.000 радника у Српској пријављено на најнижу плату, међу којима је и 19 магистара.

Пензиони систем угрожавају и дуговања послодаваца која су достигла 405 ,7 милиона КМ. Од ове суме могле би се исплатити пензије за наредних пет мјесеци .

Влада је обавезала надлежне органе да до краја године доставе план активности, које ће обезбиједити прелазак на трезорски начин исплате пензија.

Биће предузете мјере ради наплате заосталих доприноса, сузбијања рада на црно  анализиране могућности увођења платних разреда за обрачун и исплату плата према категоријама стручности и појачани механизми контроле исплате нето плата и доприноса преко банака.

Исплата пензија онима који су остварили право на подручју Федерације, протеклих десет година пензиону касу Српске коштала је скоро милијарду марака, па је најављено и преиспитивање постојећег споразума Фонда ПИО и федералног завода ПИО/МИО.