latinica  ћирилица
26/10/2015 |  09:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Депресију због посла осјетила четвртина Француза

Сваки четврти запослени Француз имао је тежак психолошки проблем или пад располежања бар једном у току своје каријере, а 40 одсто њих сматра да се социјална клима на послу погоршала у последњих годину дана.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

То је показала анкета коју је спровела француска организација за професионално усавршавање, Сегос, током јула и августа ове године на 1.204 запслена Француза по квота систему, 750 запослених без руководеће функције, 307 менаџера и 147 одговорних за људске ресурсе.
 Већ годину дана 42 одсто обичних радника и 50 одсто запослених у менаџменту фирми је констастовало деградацију социјалне климе у предузећима, док је такво мишљење имало 34 одсто директора и одговорних за људске ресурсе, показала је анкета Сегоса о социјалој клими и квалитету живота на послу.
 Међутим, 76 одсто запслених оцијенило је као задовољавајућу "микро-климу" између колега на њиховом радном мјесту.
 Чак 61 одсто запослених је оцијенило да је стрес непрестано присутан на послу, а 73 одсто њих да константан стрес има лош утицај на њихово здравље, пренио је лист Фигаро.
 Четвртина испитаника је изјавило да је бар једном током карије запало у неки облик депресије.
 Према тврђењу руководилаца, 60 одсто француских фирми предузело је кораке у циљу превенције психо-социјалних ризика, а 50 одсто  у погледу побољшања квалитета времена проведеног на послу.