latinica  ћирилица
27/10/2015 |  11:26 | Аутор: Агенције

Да ли ћемо икада открити праву истину о судбини Романових?

Остаци руског цара Александра III биће ексхумирани у покушају да се коначно разреши мистерија о судбини Романових.
Романови - Фото: B92
РомановиФото: B92

Цijелу породицу Романових убили су Бољшевици 1918. а њихова тijела бачена у ледене шуме Урала у близини мjеста егзекуције.

У новом покушају да се посмртни остаци свих чланова породице положе на вjечни починак у Санкт Петерсбургу, биће обављена ДНК анализа остатака царевог оца Александра III, како би се упоредила не само са остацима његовог сина, него и остацима тијела за које се вјерује да су припадала Алексеју и Марији, Николајевој дјеци, а који се тренутно чувају у Руској државној архиви.

Ако тест буде позитиван, Алексеј и Марија биће пребачени у Цркву светог Петра и Павла у Санкт Петерсбургу поред у гробницу у којој већ почивају њихова мајка, отац и три сестре Олга, Татјана и Анастасија.

Ексхумација Алексејевог и Маријиног дједа наређена је након захтјева поглавара Руске православне цркве патријарха Кирила.

“Све зависи од техничких услова и протокола. Мало је вјероватно да ће ексхумација почети прије средине новембра“, изјавио је Владимир Соловјев, старији истражитељ Центра за форензичку криминологију Истражног комитета.

Романови су стријељани годину дана након што су протјерани у Јекатеринбург, након Руске револуције 1917.

Већина остатака чланова царске породице откривена је 1976. у шуми у близини Јекатеринбурга, али су ексхумирани тек 1991. након пада Совјетског Савеза.

Требало је више година да се пронађу остаци тијела за која се вјерује да су припадала Алексеју и Марији, али се до дана данашњег сумња да је заиста ријеч о царевој дјеци.

Иако је истрага о смрти Романових званично окончана 2011, случај је поново отворен прошлог мјесеца и ексхумирани су остаци Николаја II и његове жене.