latinica  ћирилица
28/10/2015 |  14:03 | Аутор: РТРС

Њемачка враћа у БиХ 3.000 грађана по хитном поступку

Њемачка ће протјерати и забранити нови улазак 200.000 економских имиграната који се сматрају “лажним азилантима”. Од тога је око 90.000 тражилаца азила с Балкана, а међу њима се налази и око три хиљаде држављана БиХ.
 - Фото: REUTERS
Фото: REUTERS

Чартер-летови којима ће се бх грађани вратити кући већ су резервисани, а претходниг дана Њемачка је најавила и коришћење транспортних авиона Бундесвера.

БиХ је свстана у земаље безбједног порјекла чији су грађани “сигурни од политичког прогона и мучења” па не испуњавају услове  за стицање азила, јер се  ради се углавном о економским мигрантима. Социјална давања  за тражиоце азила је смањен на 140 евра мјесечно, а скраћена је и процедура обраде захтјева па ће се захтјеви за тражиоце из БиХ и Балкана обрађивати практично у року од седам дана, а највише у року три мјесеца.

Нова законска рјешења, између осталог предвиђају брзо депортовање одбијених азиланата без претходног најављивања, како се они, у међувремену, не би могли сакрити од надлежних органа. Али, закон предвиђа и да они који долазе са Балкана могу добити и легалне могућности за проналажење посла, односно шансу за легалну миграцију и рад.