latinica  ћирилица
30/10/2015 |  07:43 | Аутор: СРНА

Данас сахрана митрополита дабробосанског Николаја у Добруну

Патријарх српски Иринеј служиће у манастиру Успења Пресвете Богородице у Добруну код Вишеграда заупокојену литургију поводом смрти митрополита дабробосанског Николаја.
Патријарх Иринеј - Фото: РТРС
Патријарх ИринејФото: РТРС

Служење заупокојене литургије почеће у 8.30 часова. Након литургије, биће служено опијело и обављена сахрана, објављено је на сајту Митрополије дабробосанске.

Сахрани митрополита Николаја присуствоваће предсједник Републике Српске Милорад Додик, а литургији и сахрани делегација Народне скупштине Републике Српске.

Митрополит Николај биће сахрањен, према сопственој жељи, у порти манастира Успења Пресвете Богородице у Добруну.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је да је Добрун задужбина митрополита Николаја, који је обновитељ овог манастира.

"Сахрањујемо узорног учитеља Цркве, епископа и митрополита, као и некога ко је увијек служио свом народу и Цркви. То је сигурно најљепше што човјек може да уради за живота", рекао је епископ Григорије, којег је Свети Архијерејски Синод Српске православне цркве именовао за администратора упражњене Епархије дабробосанске са свим правима и дужностима епархијског архијереја.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија прогласио је 30. октобар за Дан жалости на подручју града поводом упокојења митрополита Николаја.

Митрополит дабробосански Николај преминуо је 27. октобра, на празник Преподобне мати Параскеве, у Универзитетској болници у Фочи у 88. години.