latinica  ћирилица
31/10/2015 |  08:44 | Аутор: СРНА

Малешевић: Сву енергију усмјерити на очување српског језика

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић сматра да је веома важно да се сва енергија усмјери на заштиту и очување српског језика, јер су језик и писмо највеће културне творевине, које се морају сачувати, у интересу очувања сопственог културног идентитета.
Дане Малешевић - Фото: СРНА
Дане МалешевићФото: СРНА

Малешевић је истакао да је за њега као министра прихватљиво само оно што је у оквиру Устава Републике Српске и законских оквира у области образовања, а Уставом је утврђено да су службени језици Републике Српске језик српског народа, језик хрватског народа и језик бошњачког народа.

- Према творбеним правилима српског језика, једино је могуће тумачење језика по народу, како је и Устав Републике Српске прописао, а никако према називу државе у којој тај народ живи. Не намећемо ми никоме како ће звати свој језик, али не може ни нама нико наметати да тај језик зовемо онако како га они зову - рекао је Малешевић за "Независне новине".

Према његовим ријечима, ученици бошњачке националности у одјељењима која испуњавају услове за изучавање националне групе предмета уче језик бошњачког народа, а настава из националне групе предмета реализује се у 21 основној школи у Републици Српској.

- У школској 2014/2015. години 2.190 ученика изучавало је националну групу предмета, док је 6.771 ученик изучавао исламску вјеронауку. Сасвим је другачија слика кад је ријеч о ученицима српске националности у Федерацији БиХ. Изучавање националне групе предмета једино је испоштовано у Грахову и дјелимично у Дрвару - нагласио је Малешевић.

Он је истакао да Министарство путем Републичког педагошког завода подржава одлазак ученика на међународне олимпијаде из области математике и физике, као и да су Милицу Ђукић, која је овогодишњи добитник бронзе на Међународној олимпијади из математике одржаној на Тајланду, наградили додатно лаптопом и биће јој омогућена стипендија Министарства.

- Настојимо да на овај начин подржимо изванредне успјехе наших ученика. Једна од мјера које смо предвидјели Стратегијом развоја образовања јесте дефинисање подршке надареним ученицима. Предвидјели смо већу индивидуализацију наставе и примјену средстава и посебних програма кроз такмичења, награде, стипендије, истраживачке кампове, посјете научним центрима, изложбе. Једна од важнијих мјера је и стварање услова за почетак рада центра за младе таленте - рекао је Малешевић.

Говорећи о приоритетима у наредном периоду, он је навео да ће Министарство настојати да оснажи васпитну улогу школе, да ради на анализи наставних планова и програма, како би се сачиниле квалитетне припреме за њихове измјене и допуне за 2016/2017. годину.

- С обзиром на то да би Републички педагошки завод био ангажован и на измјени наставних планова и програма и на реализацији стручног усавршавања наставника, ова установа треба претрпјети организационе промјене и не треба да врши инспекцијске контроле јер то ради Просвјетна инспекција, већ да се бави развојем предшколског, основног и општег - гимназијског образовања и припрема и проводи малу матуру - додао је Малешевић.

Он је рекао да се разматра идеја о оснивању центра за стручно образовање, а у високом образовању ради се на доношењу новог закона којим ће бити унапријеђене процедуре лиценцирања установа и студијских програма.