latinica  ћирилица
09/11/2015 |  07:48 ⇒ 11:04 | Аутор: Б92

Кафа послије алкохола – да или не

Често када желимо да се саберемо након које чаше више наручујемо шољу јаке кафе. Је ли ово најбоље могуће или катастрофално решење?
Кафа - Фото: РТРС
КафаФото: РТРС

Можда сте попили неколико алкохолних пића током вечере и желите да наручите кафу уз дезерт, јер се надате да ћете се отријезнити и орасположити.

Међутим, директор центра за алкохол и зависност Универзитета Браун Роберт Свифт признаје да то није добра идеја, јер кофеин може да превари ваш мозак да помислите да сте мање припити него што заиста јесте.

ЕФЕКАТ АЛКОХОЛА НА ОРГАНИЗАМ

Када почнете да пијете, алкохол сигнализује вашем мозгу да пумпа већи ниво допамина, неуротрансмитера који чини да се осјећамо добро, а заузврат допамин активира продукцију хемикалије под називом циклични АМП, који чини ваш мозак активнијим,а ви се осјећате срећније, енергичније и комуникативније.

Међутим, једном када престанете да пијете, седативно дејство алкохола престаје и онда се успоравају сви процеси у вашем мозгу. Почињете да се осјећате уморно и споро.

ЕФЕКАТ КОФЕИНА

Ако након свега овога попијете шољицу кафе, кофеин блокира специјалне ензиме који контролишу циклични АМП,што појачава ефекте алкохола од којих се осјећате добро истовремено смањујући седативно дејство алкохолних пића.

Иако алкохол наставља да чини ваш мозак уморним и нејасним, ви се осјећате енергичније и као да сте потпуно тријезни, што је опасно јер ћете можда помислити да можете да попијете још једну туру пића или да возите до куће.

КАКО КОМБИНАЦИЈА АЛКОХОЛА И КОФЕИНА УТИЧЕ НА ОРГАНИЗАМ?

То је главни проблем: кофеин маскира седативно дејство алкохола, али не смањује количину алкохола у крви. Још увиек сте под утицајем алкохола!

Штавише, овај микс кофеина и алкохола ће изазвати буђење у току ноћи, будући да ће неколико сати након што сте престали да пијете, алкохол изазвати нови енергетски скок у вашем тијелу. А кофеин ће вам отежати поновно спавање.

Након дуготрајног успављивања, ујутру ћете се пробудити исцрпљени и мамурнији него обично, јер алкохол као и кофеин дехидрирају ваш организам.

Најбоље је да одвојите конзумирање кофеина уз алкохол, а ако морате да завршите оброк неком кафом, одлучите се за кафу без кофеина.