latinica  ћирилица
09/11/2015 |  13:09 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

Сви језици свијета потичу из Аустралије?

Група историчара аматера из Аустралије тврди да је пронашла доказ да је најмањи континент на свијету заправо колијевка прве цивилизације.
Древна Аустралија (Фото:Thinkstock) -
Древна Аустралија (Фото:Thinkstock)

Један од њих, учитељ из Новог Јужног Велса Ричард Петерсон, открио је нове информације које би могле да га одведу до мистериозне локације на којој је налази аустралијска верзија “Стоунхенџа“.

Прије око шест мјесеци, овај волонтер Историјског друштва Брунсвик Велија, налетио је на писма у којима се говори о структури од камена о којој је писао аустралијски новинар Фредерик Слејтер.

Слејтерова истраживања нису помињана у јавности још од 1940. када је један локални пољопривредник у чијем је власништву била земља на којој је наводно била камена формација, добио дозволу да сруши блокове.

Слејтер је вјеровао да је “хумка“ на којој је стајало 185 камених блокова “најстарији храм на свијету“. Камење је било прошарано урезаним симболима и према његовом мишљењу, сви језици свијета имали су коријен у том језику.

Причу су даље истраживали отац и син Стивен и Еван Стронг који су о овом мјесту које би могло да промијени наше виђење праисторије, писали на свом сајту “Форготтен Оригин“, али нису жељели да открију тачну локацију формације, страхујући од вандализма.

Они посједују 16 писама које је Слејтер слао колеги о “Стоунхенџу“.

“Слејтер је говорио о томе да комплетно човечанство потиче из Аустралије, као и сви језици. Он је проучавао први језик. Радио је и на рјечнику и тврдио да је прикупио 28.000 ријечи“, каже Стивен Стронг.

“Ти древни људи формализовали су метод комуникације сачињене од бројева, језика покрета, позиционирања камења, елемената, звукова, животињских облика. Ова необична комбинација је на крају уклопљена у формално писмо, што је у супротности са досадашњим сазнањима о поријеклу писма, а отвара и многа питања о степену развоја древних људи“.

Стронгови и Петерсон нацртали су мапе и слике које претпостављају како је формација могла да изгледа, па чак и мапе које су направљене четири мјесеца прије него што је камење уништено.

“Блокови су пали на четири различита мјеста. Имамо мапу која води до сваког од њих“, рекао је Стивен.

Нико од званичних представника друштава историчара и археолога у Аустралији није коментарисао њихове тврдње.

Избор: Daily Mail/Б92