latinica  ћирилица
09/11/2015 |  15:19 | Аутор: СРНА

Добој: Још око 16 квадратних километара под минама

Замјеник градоначелника Добоја Драган Василић рекао је данас да је Добој са око 16 километара квадратних под минама на првом мјесту по загађености минама у БиХ.
Мине -
Мине

Василић је навео да од Центра за уклањање мина у БиХ добијају приоритетне пројекте за деминирање, наводећи да се подручја под минама налазе у мјесним заједницама Станови, Суво Поље, Скиповац, Станић Ријека, Сјенина, Миљковац те Макљеновац.

Василић је навео да градска управа, поред међународних донатора, покушава мотивисати и више органе власти Републике Српске и БиХ како би помогли финансирање деминерских активности на овом подручју.

Он је у присуству војног аташеа Амбасаде Њемачке у БиХ Мартина Хермана, те начелника општине Усора у ФБиХ Илије Никића, посјетио данас усорско насеље Макљеновац које се налази на међуентитетској линији раздвајања, гдје је Норвешка народна помоћ завршила процес деминирања на двије локације.

Василић очекује да ће се у наредном периоду радови на деминирању одрадити и на дијелу Макљеновца који територијално припада граду Добоју, који са
са 10 одсто средстава учествује у реализацији пројеката деминирања.

Начелник федералне општине Усора Илија Никић је након уручења сертификата о примопредаји деминираних површина на двије локације, рекао да се ради о пољопривредном земљишту у укружењу кућа гдје људи живе већ 20 година.

Никић је истакао да је сада њихова безбједност стоодстотна, те да се земљиште враћа његовој намјени – пољопривреди.

Руководилац пројекта деминирања Неврес Ловрић рекао је да је деминирано 34.465 метара квадратних површине на локацијама Макљеновац 41 и Макљеновац један, на којима је пронађено пет минско-експлозивних средстава између објеката и у стамбеном објекту.

На подручју Добоја, Републике Српска и Усоре, Федерација БиХ, до сада је неутрализовано укупно 118 минско-експозивних средстава.

Војни аташе Амбасаде Њемачке у БиХ Мартин Херман рекао је да је Влада Савезне Републике Њемачке издвојила преко 30.000.000 евра за хумано деминирање у БиХ те најавио наставак активности у складу са расположивим средствима.

Херман је навео да је њемачка влада у 2015. години за деминирање у БиХ издвојила око 1.800.000 евра.

Око 500.000 евра додијељено је Норвешкој народној помоћи зе деминирање 587.760 метара квадратних мински загађене површине у заједницама Скиповац Доњи, Суво Поље, Макљеновац и Уларице на подручју општина Добој и Усора.

Хуманитарно деминирање у заједници Макљеновац, на подручју Усоре, реализовано је у оквиру пројекта "Имплементација интегралне противминске акције у четири минско угрожене заједнице регије Добој у 2015. години".

Финанцијска средства за деминирање осигурала је Влада Савезне Републике Њемачке. Пројекат је подржан и од Владе Краљевине Норвешке.

У периоду од 2004. године до краја 2015. године Влада Њемачке финансирала је активности хуманитарног деминирања Норвешке народне помоћи на 8.720.798 метара квадратних мински загађеног подручја у деветнаест минско угрожених заједница у БиХ.