latinica  ћирилица
12/11/2015 |  08:02 ⇒ 14/11/2015 | 21:54 | Аутор: РТРС

Документарни филм "Дјеца" премијерно приказан у Београду (ВИДЕО)

У Београду је вечерас премијерно приказан документарни филм "Дјеца" Дениса Бојића, који на потресан и реалистичан начин приказује сву величину страдања српског народа у БиХ кроз исповијести родитеља који су током четири године рата изгубили по троје дјеце.
Денис Бојић - Фото: СРНА
Денис БојићФото: СРНА

Филм "Дјеца", снимљен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, на аутентичан начин представља свједочење четири преживјела родитеља, од укупно 36 очева и мајки, који су у протеклом рату изгубили по троје дјеце.

Аутор је истакао да је циљ овог филма да оснажи српску културу сјећања јер, како је навео, српски народ томе не пружа довољно пажње.

- Филм је не само тестамент, него отпор забораву и подсјећање која је цијена плаћена за Републику Српску - нагласио је Бојић.

Директор Радио-телевизије Републике Српске Драшко Милиновић изјавио је, обраћајући се присутнима, да Бојићев филм није само још једна ратна прича него трајно сјећање на оне који су уградили животе у Републику Српску.

Београдској премијери филма "Дјеца", који прати слоган "Нико не зна шта је рат, ако у њему не изгуби сина", присуствовали су чланови породица Жупић, Лазаревић, Миловановић и Бјелица, те бројне личности из политичког и јавног живота Србије. 

У Кнез Михаиловој улици у Београду јуче је постављена изложба фотографија из породичних архива и са снимања документарног филма "Дјеца".

На овој изложби, уприличеној уочи београдске премијере овог филма са првенствно антиратном поруком, приказано је 26 фотографија из овог остварења, које на аутентичан и снажан начин преносе суштину и истину српског страдања у Републици Српској и БиХ.