latinica  ћирилица
12/11/2015 |  22:29 ⇒ 14/11/2015 | 21:53 | Аутор: РТРС

Документарни филм "Дјеца" премијерно приказан у Београду

Послије бањалучке премијере, документарни филм Дениса Бојића "Дјеца", у продукцији Радио– телевизије Републике Српске премијерно је приказан вечерас у Београду, у свечаној сали Југословенске кинотеке. Бојићев филм на потресан и потпуно аутентичан начин документује једну од највећих, али и најмање познатих трагедија српског народа у посљедњој деценији 20. вијека.
Документарни филм "Дјеца" - Фото: РТРС
Документарни филм "Дјеца"Фото: РТРС

Филм "Дјеца" представља једина и посљедња свједочења четири родитеља, од укупно 36 мајки и очева који су у протеклом рату изгубили по троје дјеце. Како каже аутор, синови и кћери чија је судбина забиљежена у овом филму нису страдали отимајући туђе. Њихова младост је угашена испред њихове куће, на њиховој њиви. Бранили су своје родитеље, своју браћу и сестре, своју дјецу. Живот преживјелих родитеља и није живот, зато као људска бића имамо обавезу да њихов бол упознамо и подијелимо.

- Тек што смо заборавили крике и јауке Стојанке мајке Кнежопољке са Козаре, зачули смо нове крике и нове јауке...али то је бол од кога не смијемо бјежати, бол који показује шта је живот и шта живот није - рекао је Бојић.

Рад на оваквом филму захтијева и више од обичног сценарија и режије, иза Дениса су бројне непроспаване ноћи. Ни професионалци ове кадрове не могу да гледају чисто технички, емоције увијек превладају.

Премијерно приказивање документарног филма Дјеца у Београду

- Ја само још једниу ствар могу да кажем послије гледања премијере филма у Бањалуци, да ми се то први пут десило. Овај филм је изузетно важан и ја сам сигуран да је РТРС на правом путу - рекао је режисер Дарко Бајић.

Радио– телевизија Републике Српске свим својим ресурсима стала је иза Бојићевог филма, али то није први, а неће бити ни посљедњи овакав филм у продукцији наше куће.

- Не смијемо и немамо право да заборавимо оне који су страдали, посебно ми у Београду и Бањалуци, јер су све ове године углавном други причали о нама. Просто немамо право да ћутимо. Због тога смо снимили и филм "Дах живота" - рекао је генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић.

Београдској премијери филма "Дјеца" присуствовао је велики број личности из културног и јавног живота Србије и Српске. Документарни филмови из продукције Радио– телевизије Републике Српске већ годинама учествују на домаћим и међународним фестивалима и освајају значајне награде.