latinica  ћирилица
14/11/2015 |  00:45 ⇒ 08:05 | Аутор: РТРС

Терористички напади у Паризу, најмање 140 мртвих, масакр у концертној сали (ВИДЕО)

У терористичким нападима широм Париза и масакру у дворани Батаклан убијено најмање 140 људи. Француски специјалци убили су четворицу нападача који су у концертној сали држали таоце. Медији јављају да је одговорност за нападе преузела Исламска држава.
Напад у Паризу - Фото: AP
Напад у ПаризуФото: AP

02.25 - Пожар у избјегличком кампу у Калеу, потврдио други човјек тог града. За сада није јасно да ле је пожар избио случајно, или је ријеч о осветничком нападу.

02.00 - "Француска је одлучна. Крећемо у битку и бићемо немилосрдни", рекао је француски предсједник Франсоа Оланд испред концертне хале Батаклан. 

01.45 - Замјеник градоначелника Париза каже да је у концертној сали 118 жртава.

01.35 - Француски медији јављају да су убијена четири нападача. Још 1.500 војника биће распоређено у Паризу.

01.10 - Стотину мртвих у концертној сали, јавља АФП. 

00.55 - Окончана акција француских специјалаца против терориста код концертне сале Батаклан. Убијена двојица терориста, јавља локална БМФ ТВ.

00.45 - У нападима, осим мртвих, још 55 тешко и око 70 лакше рањених, према подацима париских ватрогасаца. Затворен је метро.  

23.55 - Француски предсједник Франсоа Оланд објавио је ванредно стање у париском региону након серије напада који су се у петак увече догодили у француској престоници у којима је погинуло на десетине људи. Предсједник Француске наложио је да се затворе границе да би се избјегли нови терористички напади.

"Биће донесене двије одлуке: увођење ванредног стања и затварање граница“, рекао је Оланд у телевизијском обраћању нацији. 

Предсједник Француске је сазвао хитно ванредно засједање Савјета министара у вези са ситуацијом у Паризу, преноси Франс прес.

Француске власти мобилишу све снаге, укључујући војску, да би спријечиле нове терористичке нападе у престоници, изјавио је Оланд. 

Према његовим ријечима, неки објекти ће бити затворени, саобраћај би могао да буде затворен, а биће спроведена и истрага широм престонице. „Морамо да се увјеримо да нико неће успјети да уђе (на територију земље) како би извршио било какве нападе и да они који су могли да изврше ове злочине нису успјели да напусте територију“, рекао је Оланд. 

Серија напада у француској престоници

Неколико експлозија одјекнуло је код стадиона Стад де Франс у предграђу Париза, у вријеме пријатељске утакмице Француске и Њемачке. Један од напада код стадиона извршио је бомбаш-самоубица, јавља АФП.

Поред тога, непознати починиоци отворили су ватру у париском ресторану и у позоришту Батаклан, гдје је био у току концерт калифорнијске рок групе. Најмање 60 људи је погинуло, у позоришту је око 100 талаца. Полиција апелује на грађане Париза да остану у својим домовима. 

Раније је саопштено да се у вријеме експлозија одржавао пријатељски меч Француска-Њемачка, којем су присуствовали Франсоа Оланд и министри двију земаља, Лоран Фабијус и Франк Валтер Штајнмајер. Француски предсједник је евакуисан са стадиона, пренијели су медији.

Према незваничним информацијама у непосредној близини стадиона одјекнуле су двије или три експлозије.

Информативни телевизијски канал БФМТВ, који се позива на изворе из полиције, пренио је да су непознати починиоци пуцали из аутомата „калашњиков“ на посјетиоце ресторана који се налази у близини здања сатиричног недјељника Шарли Ебдо гдје су терористи убили новинаре у јануару ове године. Према незваничним подацима, 60 људи је погинуло. Нападачи су успјели да побјегну. Француска полиција евакуише барове и ресторане у области гдје се догодила пуцњава. 

Поред тога, објављена је информација о пуцњави у близини позоришта Батаклан у 11. арондисману Париза. Према ријечима очевидаца, пуцано је такође из „калашњикова“. У позоришту Батаклан нападачи држе око 100 талаца. Телевизијски канал Франс 24 наводи да ови подаци могу бити непрецизни и да би број талаца могао да буде већи јер је сала била пуна људи који су дошли на концерт. 

Таоци који су успјели да побјегну испричали су да у позоришту „Батаклан“ 6-8 терориста хладнокрвно редом убијају људе.

Нападачи су отворили ватру на полицију испред позоришта. Према изјавама свједока, један од нападача наводно је узвикивао „Алаху екбар у Сирији“. 

Извор: РТС/Спутњик/Б92