latinica  ћирилица
19/11/2015 |  10:47 | Аутор: СРНА

Интерпол идентификовао 5.800 џихадиста

Интерпол је идентификовао само 5.800 страних бораца од око 25.000 за које се вјерује да су се придружили џихадистичким групама у кризним зонама попут Сирије и Ирака, изјавио је шеф глобалне полицијске организације Јирген Шток.
Интерпол - Фото: архив
ИнтерполФото: архив

"Наша организација тренутно има податке о око 5.800 осумњичених страних терористичких бораца из преко 50 земаља", рекао је Шток на антитерористичкој конференцији у Севиљи, пренио је АФП.

Он је напоменуо да постоји значајна разлика између броја идентификованих бораца и њиховог укупног броја у зонама у којима се воде сукоби.

Шток је рекао да се мора појачати размјена информација међу државама и побољшати приступ подацима који су потребни организацијама попут Интерпола.

Полицијске службе и антитерористички званичници из читавог свијета окупили су се у Севиљи на тродневној конференцији да би разговарали о борби против "Исламске државе" и осталих екстремистичких организација.

Шток је рекао да је "Исламска држава" нападом у Паризу "послала јасан сигнал да је донијела сукоб на наша врата и у наше главне градове" те да је потребно послати "једнако снажну поруку да смо уједињени у напорима да заштитимо грађане и боримо се против те пријетње".

У извјештају УН за 2015. годину наводи се да је повећан број страних бораца у односу на прошлу годину. У оружаним сукобима сада учествује преко 25.000 џихадиста из више од 100 земаља.