latinica  ћирилица
19/11/2015 |  11:31 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Подржати Дејтонски споразум, а не подривати

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Дејтонски устав остаје једини оквир који гарантује опстанак БиХ, те да је крајње вријеме да га све стране споразума подрже, а не да подривају његову пуну примјену.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

Истичући да БиХ функционише у миру већ 20 година и развија демократски капацитет на уставно-политичком концепту који је дефинисан овим споразумом, Цвијановићева је указала да је теза о наводној превазиђености Дејтонског система коју заступају појединци опасна, авантуристичка и импровизаторска.

"Шта друго рећи о онима који тврде да је Дејтон кочница европском путу и реформама, а знамо да су они који то тврде највише ометали и насртали на дејтонски концепт БиХ, онемогућавајући му да покаже своје домете", рекла је Цвијановићева за београдске "Вечерње новости".

Она је поручила да је Влада Републике Српске чврсто опредијељена да заштити надлежности Српске, да се одупре свим изазовима и да настави водити одговорну, одлучну и ненасилну политику да би заштитила права својих грађана легитимним, законским и демократским методама.

"Република Српска је најбољи и једини оквир у којем њени грађани могу да остварују своја права", истакла је Цвијановићева.

Нажалост, навела је Цвијановићева, у посљедњих 20 година, уз потпуно занемаривање демократских поступака и међународног и домаћег права, а првенствено коришћењем неограничених овлашћења високих представника међународне заједнице чија је главна функција требало да буде заштита и примјена цивилног дијела потписаног споразума, Дејтон је једнострано мијењан на штету Српске.

Премијерка Републике Српске подсјетила је да је интервенционизмом међународне заједнице отет знатан број дејтонских, односно уставних належности ентитета, уз заобилажење демократске воље конституттивних народа, и то је постао главни узрок већине актуелних политичких проблема у БиХ.

"Како су управо праксом непоштивања одредби Дејтонског споразума угрожена уставна права свих грађана Републике Српске и опстанак Републике, можемо да се ослонимо само на демократска средства да одбранимо и вратимо ова права", рекла је Цвијановићева.

Она је поручила да све проблеме треба рјешавати дијалогом, преговорима и компромисом, али да и све политичке стране, као и представници међународне заједнице, покажу добру вољу и одговорност.