latinica  ћирилица
19/11/2015 |  12:28 | Аутор: Независне

Хрватска: УСКОК тражи затвор за Мамића и ухапшене

УСКОК је затражио затворску казну за најмоћнијег човјека хрватског фудбала Здравка Мамића и осталу четворицу.

Ускок је наводно утврдио да је из Динама преко off shorе компанија од 2004. извучено преко десет милиона евра.

Управо су за тај дио приче, по сумњама тужилаштва, били задужени Мамићев син Марио те двојица ухапшених бизнисмена Игор Крота и Сандро Стипанчић који су посљедњи испитани у Ускоку.

Истрага обухвата и извршног предсједника Хрватског фудбласког савеза Дамира Врбановића. Сви су негирали недјела која им се стављају на терет, након чега су враћени у полицијски притвор на Ораницама гдје су преноћили.

На својим интернет страницама УСКОК је објавио да је, на темељу резултата увиђаја и кривичне пријаве Самосталног сектора за откривање пореских пријевара Министарства финансија, донио је рјешење о провођењу истраге против Мамића и осталих због "злочиначког удружења и злоупораба повјерења у господарском пословању у саставу злочиначког удружења".

Тужилаштво сумња да је Мамић, као извршни потпредсједник и члан управе Фудбалског клуба Динамо, у периоду од децембра 2004. до априла ове године, повезао у злочиначко удружење Врбановића, као главног директора и члана управе Динама, свог сина, Кроту и Стипанчића као шефове пословања или прокуристе фирми из Швицарске, Арапских Емирата, Велике Британије и Хонг Конга.

Циљ им је, сматра тужилаштво, био "прибављање имовинске користи", а све на штету Динама.

Како би остварили план Мамић је са сином, Кротом и Стипанчићем договарао закључивање фиктивних споразума и уговора између Динама и компанија из Швајцарске, Велике Британије и Хонг Конга о преузимању непостојећих дуговања фудбалског кулуба Динамо према играчима те за непостојеће услуге посредовања приликом трансфера играча, које су у име Динама потписивали Мамић и Врбановић.

Према писању медија спорни су трансфери играча Марија Манџукића, Едуарда да Силве, Дејана Ловрена, Матијаса Цага, Давора Вугринца, Андерсона Косте и других.