latinica  ћирилица
19/11/2015 |  14:08 | Аутор: СРНА

Савановић: Нема потребе за незадовољством ампутираца "Удас"

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић сматра да нема потребе да чланови Организације ампутираца "Удас" Републике Српске изражавају незадовољство због ортопедских помагала, јер је рјешавање тог проблема договорено са Министарством здравља Републике Српске.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

Коментаришући незадовољство које су данас исказали чланови те организације, због квалитета и начина добијања ортопедских помагала, Савановић је рекао новинарима да су представници ресорног министарства поновно спремни да о тој теми разговарају са представницима Министарства здравља Републике Српске.

Савановић је подсјетио да је раније договорено да Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске у вриједности ортопедских средстава "Удасу" да новац како би њихови чланови сами били наручиоци онога шта им је од ортопедских помагала потребно и неопходно.

"Чињеница је да се постојећа ортопедска помагала нису показала као квалитетна", закључио је Савановић.

Чланови Организације ампутираца "Удас" Републике Српске скидањем протеза и ћутањем у бањалучким просторијама ове организације исказали су незадовољство квалитетом и начином добијања ортопедских помагала, истичући да овај проблем већ дуже траје.

Предсједник ове Организације Жељко Волаш изјавио је у Бањалуци да је организација упутила захтјев надлежним институцијама Републике Српске да предузму хитне мјере како би ратни војни инвалиди, ампутирци добијали ортопедска помагала која ће задовољити њихове потребе.

"Стога је неопходно да се у буџету Републике Српске за 2016. годину планирају и обезбиједе новчана средства у износу од два милиона КМ за набавку отропедских помагала ратним војним инвалидима, апмутирцима при Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске", истакао је Волаш.

Чланови ове организације најавили су да ће јавно скинути протезе и вратити их институцијама, уколико надлежни у наредном периоду не ријеше њихове захтјеве.