latinica  ћирилица
19/11/2015 |  14:11 | Аутор: СРНА

Ђокић: Ефекти ће бити видљиви повећањем спољнотрговинске размјене

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да ће ефекти данашњег "Форума о привредној сарадњи Српске и Србије Бањалука 2015" бити видљиви у повећању спољнотрговинске размјене које ће Српска и Србија остваривати у будућности.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Он је током одржавања овог скупа, рекао да и сама бројност учесника, већа од планираног, говори о успјешности форума, којим се настоји повезати непосредно већи број привредних субјеката који послују у сектору малих и средњих предузећа.

"Треба имати у виду да се највећи дио привредних активности у Српској и Србији управо остварује посредством малих и средњих предузећа, а код нас у Српској ти субјекти дају највећи допринос у стварању бруто домаћег производа", нагласио је Ђокић.

Према његовим ријечима, то је важна чињеница и зато је у Српској, у ранијем периоду, предузет низ активности Владе и Народне скупштине у циљу подршке овим видовима привредних субјеката и њиховог повезивања са предузећима у региону.

Ђокић је навео да се у том контексту водиле и активности на успостављању што непосредније везе Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа са ођељењем у ресорном министарству Србије које се бави малим и средњим предузећима.

"Такође радимо и на што већем међународном повезивању са међународним организацијама и институцијама које се баве малим и средњим предузећима, које послују у оквиру Европске мреже малих и средњих предузећа и Република Српска је већ одавно међу тим агенцијама препозната као њихов партнер, гдје ће то партнерство у наредном периоду бити подигнуто на већи ниво", истакао је Ђокић.

Он је додао да се такође овај форум одржава и у оквиру вишегодишњег настојања влада Српске и Србије за интезивирањем и стварањем што непосредније сарадње у оквиру активности започетих потписивањем Споразума о специјалним и паралелним везама.

Државни секретар у Министарству привреде Србије Милош Петровић рекао је да би закључак овог скупа требао бити да се заједнички нађе начина за радом и привређивањем и да се тако излази на трећа тржишта.

Он је навео да ће Влада Србије наредну годину прогласити за годину предузетништва.

Уз изражено задовољство овим скупом, Петровић је нагласио да број привредника из Србије који му присуствују даје вјеру у постојање великих шанси за сарадњу.

Током одржавања форума потписан је и Меморандум о сарадњи између Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа и Националне агенције за регионални развој Србије, агенција које су организатори овог форума.

Директор Националне агенције за регионални развој Србије Весна Миздрак изразила је задовољство начином организације овог форума и потписивањем меморандума, додајући да је сарадња ове двије агенције започела још раније заједничким учешћем на одређеним пројектима.

Она је изразила наду да ће будућа међуагенцијска сарадња бити значајнија, успјешнија и конкретнија.

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић истакао да је ће током форума, на округлим столовима, привредници бити у прилици да директно да размијене искуства и искажу своје потребе, уз изражену наду да би након таквих контаката требало доћи и до стварања уговора о заједничком наступу на тржиштима Српске и Србије, као и на трећим тржиштима.

Он је додао да ће такође своја искуства размијенити и представници локалних развојних агенција из Српске из Србије о њиховој улози у економском развоју.

На форуму учествује више од 170 представника малих и средњих предузећа, кластера и агенција.

Према програму форума, за сутра је предвиђена студијска посјета учесника форума пословној зони у Лакташима.