latinica  ћирилица
19/11/2015 |  14:17 ⇒ 14:33 | Аутор: Б92

Убијен "мозак" напада у Паризу

Осумњичени за организацију напада у Паризу Абделхамид Абауд убијен је током рације у ноћи између уторка и сриједе у париском Сен Денију, потврдили су званичници.

Послије цјелодневних спекулација у свјетским медијима да ли је терориста рођен у бриселском кварту Молембеку страдао у акцији француске полиције, канцеларија државног тужиоца Француске је у четвртак потврдила да је он мртав.

"Абделхамид Абауд формално је идентификован, помоћу отисака прстију, након акције специјалних јединица у Сен Денију 18. новембра", наводи се у саопштењу.

Међутим, канцеларија тужиоца је саопштила и да још није јасно да ли се Абауд разнио или не.

У првој реакцији на вијест о смрти Абауда, премијер Француске Мануел Валс је рекао да "поздравља што се то догодило".

Да је Абауд страдао раније је пренио Вашингтон пост, позивајући се на двојицу неименованих агената тајне службе.

Француски тужилац Франсоа Молин је затим саопштио да он није међу ухапшенима, али тада није искључио могућност да је убијен у акцији полиције.

Француска полиција је у ноћи између уторка и сриједе спровела велику рацију у париском насељу Сен Дени, ухапсила је седам особа, а двије су страдале, у покушају да дођу до Абауда.

Имена страдалих нису објављена, али су се потом појавиле информације да је погинула Хасна Аитбулахсен, рођака првооптуженог за терористичке нападе у Паризу.

Она је тражила помоћ полиције, појавила се на прозору зграде у коју је упала полиција, а послије десетак минута размјене ватре полиције и терориста детониран је појас са експлозивом који се налазио око њеног тијела.

Француски тужилац је додао да је полиција испалила 5.000 метака пошто је отворила ватру на скровиште нападача.

Поријеклом из Марока, 27-годишњи Абауд се сматра једним од најактивнијих чланова Исламске државе у Сирији, а почетком године је у одсуству осуђен на 20 година затвора због терористичког напада у граду Вервијеру, у ком су убијени белгијски полицајци.

Тада су истражитељи изразили увјерење да је он лидер џихадистичке ћелије у Белгији и да руководи регрутацијама радикалних исламиста који потом постају чланови Исламске државе.

Абауд је ухапшен 17. јануара ове године у Грчкој, заједно са још тројицом исламиста, два дана након што су у Белгији убијена два члана његове терористичке ћелије Редуан Хагауи и Тарик Жадаун.

Ипак, недуго затим је пуштен на слободу и сумња се да се вратио у Сирију, одакле командује операцијама терориста у Белгији.