latinica  ћирилица
19/11/2015 |  14:45 | Аутор: СРНА

Меркел: Мигрантска криза биће ријешена на спољним границама ЕУ

Европска мигрантска криза биће ријешена на спољним границама ЕУ и ван блока, рекла је данас њемачки канцелар Ангела Меркел.
Ангела Меркел - Фото: AP
Ангела МеркелФото: AP

Меркелова је рекла да Европа мора брже да реагује у вези са жариштима у Грчкој, гдје избјеглице и други мигранти треба да се региструју, затим да је потребно да буду поштено распоређени по Европи или да буду директно враћени кући ако њихов захтјев за азил не испуњава критеријуме.

"Што се тиче избјеглица, неће бити рјешења када се ради о смањењу, реду, контролама или када се ради о легализацији на њемачко-аустријској граници", рекла је она.

Меркелова је рекла ма заједничкој конференцији за новинаре са аустријским канцеларом Вернером Фајманом да се тај проблем мора рјешавати на спољним границама ЕУ, преноси АП.

Фајман је за телевизију АРД рекао да се избјеглице морају строже контролисати након напада у Паризу, али да се границе не смију затварати.

"То ће бити крај 'Шенгена' и европске идеје", рекао је он.

Најважнији циљеви су окончање насиља у Сирији, како људи више не би бјежали, потом побољшање положаја избјеглица у Турској и осмишљавање бољих мјера регистрације у Грчкој.

"Ми не можемо ријешити проблем на аустријској или њемачкој граници", рекао је Фајман.

Он је касније на конференцији за новинаре са Меркеловом одбацио позиве на "једноставна рјешења" избјегличке кризе.

"Не постоји једноставно рјешење које је одрживо и поштено", рекао је он.