latinica  ћирилица
19/11/2015 |  16:06 | Аутор: СРНА

ИСИЛ зарадио милијарде од шверца нафте, отмица, пљачки, пореза...

Терористичка "Исламска држава" располаже милијардама долара, а финансира се кријумчарењем нафте и антиквитета, пљачком банака, отмицама и убирањем пореза на подручјима које контролише - тврде обавјештајни кругови.
ИД, џихадисти (фото: jihadwatch.org) -
ИД, џихадисти (фото: jihadwatch.org)

Њемачка влада процјењује да исламисти располажу свотом која достиже и двије милијарде америчких долара и свакодневно расте.

Ипак, западни обавјештајци неформално признају да нико са сигурношћу не може рећи са колико средстава заиста располаже "Исламска држава".

Ова терористичка организација контролише одређена подручја, природне изворе и становништво које живи на том подручју.

ОЕБС вјерује да су приходи исламиста од нафте "пали" у посљедње вријеме због пада цијене нафте на глобалном тржишту, али и због појачаних контрола у Турској, курдским подручјима и Ираку.

Важан извор финансирања "Исламске државе" јесу порези и намети на окупираним подручјима.

Становници морају да прослиједе од пет до 15 одсто прихода исламистима, а ту је и "посебни порез за немуслимане", који на тај начин откупљују сопствене животе.

Према америчким обавјештајцима, подаци о бројности људства у једницама "Исламске државе" варирају - од 30 до 100.000 бораца.

Обични борци добијају 400 до 500 долара мјесечно, а официри и до три хиљаде.

Рачуница показује да "Исламска држава" троши 15 милиона долара мјесечно, и то само за плаћенике.

У покривању ових трошкова не помажу ни донације приватних финансијера из арапских земаља Персијског залива, које су се, према информацијама западних служби, у посљедње вријеме драстично смањиле.

Но самиту Г20 представљен је извјештај који показује да су само у Саудијској Арабији, након 2010. године, 863 лица осуђена због финансирања тероризма.
На другом мјесту налазе се САД са 100 пресуда.

Исплате за "услуге" тероризма широм свијета врше се у готовини и анонимно, а то значи да онај ко плаћа, не зна ко је прималац и обратно.