latinica  ћирилица
19/11/2015 |  16:34 | Аутор: СРНА

Кредит од 11 милиона евра за водоснабдијевање

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и замјеник директора за комуналну инфраструктуру Европске банке за обнову и развој Лин О Грејди потписали су данас у Сарајеву Уговор о кредиту од 11 милиона евра за пројект водоснабдијевања око 250.000 становника са подручја Средњебосанског и Зеничко-добојског кантона.
Травник - Плава вода (фото: www.oslobodjenje.ba) - Фото: РТРС
Травник - Плава вода (фото: www.oslobodjenje.ba)Фото: РТРС

Ријеч је о општинама Травник, Зеница, Нови Травник, Витез и Бусовача који ће добити дугорочно и квалитетно водоснабдијевање из изворишта "Плава вода".

Беванда је на конференцији за новинаре рекао да је Шведска развојна агенција /СИДА/ подржала пројекат са 2,5 милион евра гранта, а ова средства биће додијељена општинама за смањење губитка воде и јачање комуналних предузећа.

"Захвалност дугујемо и Делегацији ЕУ која је донирала више од милион евра за потребе израде неколико студија које су претходиле пројекту, као и Влади Њемачке која је донирала 70.000 евра за покретање пројекта", рекао је Беванда.

Према његовим ријечима, укупна вриједност пројекта "Плава вода" процијењена је на 22 милион евра, а коофинансијер је Развојна банка Савјета Европе са 11 милиона евра.

О Грејди је истакла да је ријеч о веома важном пројекту који се први пут реализује у БиХ у два кантона и пет општина.

"Циљ је да се у овом дијелу земље обезбиједе општинске услуге, поносни смо јер доприносимо модернизацији водоснабдијевања, а циљ је и јачање комуналних предузећа, што је тренд у цијелом региону", навела је О Грејди, која је захвалила властима БиХ на сарадњи.