latinica  ћирилица
19/11/2015 |  17:43 ⇒ 17:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Петровић: Превенција терористичких напада је на локалном нивоу

Балкану не пријети непосредна опасност од Исламске државе, али напади у Паризу могу да послуже као инспирација за локалне терористичке нападе, сматра извршни директор Београдског центра за безбједносну политику Предраг Петровић и оцјењује да је зато безбједносна ситуација у региону у извјесном смислу погоршана.

Петровић наводи да је убиство два војника у Сарајеву, иако изолован случај, на неки начин могло да буде инспирисано терористичким активностима у Паризу.
За Србију се може рећи да је стабилна држава, додаје, а да се одређени ризици који постоје могу предупредити одговорним поступањем државних и органа на локалу.
 Подсјетивши да је претходних година било неколико хапшења због сумње на тероризам у околини Новог Пазара, Петровић је оцијенио да радикални покрети, ипак, немају јако упориште у Србији.
 Петровић упозорава да механизми за превенцију екстремистичког дјеловања морају да постоје на локалу, а не да се тиме управља само из Београда.
 Ситуација је, оцијенио је Петровић, ризичнија у Босни и Херцеговини, гдје дефинитивно постоји неколико центара вехабијских покрета из којих одређени број људи одлази на ратишта у Сирији и Ираку, а неки се, потом, и враћају у БиХ.
 Зато је, сматра, важно комбиновати и репресивне и превентивне механизме и наћи начин да се открије ко је спреман да изврши терористичке нападе.
 Терористи са Блиског истока могу, каже Петровић, да искористе мигрантске руте за слање и инфилтрацију терориста на подручје ЕУ, али је много важније питање мотивације тих људи.
 "Ако не буде било мигрантских рута, биће неких других рута, тако да је много важније да се пажња усредсреди на њихову мотивацију", рекао је Петровић.