latinica  ћирилица
19/11/2015 |  19:05 ⇒ 19:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Јачање сарадње полиције европских земаља у борби против тероризма

Европа не смије да дозволи да тероризам уништи начин живота, слободе, мир и безбједност европских нација, а сарадња полицијских снага свих европских држава може да допринесе смањењу могућности терористичких напада у будућности, саопштила је Европска конфедерација полиције.

Европљани сада захтијевају полицијски одговор какав није виђен у Европи раније, каже се у саопштењу и додаје да европске владе треба да омогуће полицији да осигура безбједност грађана.

"Никад не смијемо да дозволимо да тероризам уништи наш начин живота. Важно је да темељи слободног и демократског друштва буду заштићени и да грађани Европе морају да буду одлучни у суочавању са онима који намјеравају да униште слободе које његујемо", поручила је новоизабрана предсједница ове организације Ејнџелс Бош након конгреса Европске конфедерације полиције  у Даблину.

У инцидентима у Хановеру и париском предграђу Сен Денију у уторак и сриједу ухапшени су осумњичени за нападе у Паризу 13. новембра, али је том приликом погинуо један, а рањено пет полицајаца, подсјетила је она напомињући да су полицајци показали изузетну храброст.

"Желим да будем веома јасна да ови храбри мушкарци и жене нису довољни. Морамо да осигурамо да наше полицијске снаге сарађују као никад раније", истакла је она.

Такође је оцијенила да недавни догађаји показују да тероризам не познаје границе и да та нова реалност треба да буде уважена.

Прва обавеза наших влада је да обезбиједи сигурност и безбједност за наше грађане и најбољи начин да се то оствари уз помоћ полицијске службе која има адекватне ресурсе.

"Страх неће зауставити опасност и нема тог планирања и информација које ће гарантовати да се овако варварски напади неће десити у будућности, али адекватно опремљена полиција и безбједносне агенције и уз подршку наших заједница могу да подрију могућности за такве нападе у будућности", закључила је она.