latinica  ћирилица
19/11/2015 |  19:12 | Аутор: Б92

Сорокин: Русија ће организовати Мундијал

Алексеј Сорокин рекао је да га нико из америчких и швајцарских власти није контактирао поводом истраге о корупцији приликом додељивања домаћинства.
Фудбал - Фото: илустрација
ФудбалФото: илустрација

Извршни директор Свjетског првенства у Русији 2018. године увjерен је да ће Русија бити организатор Мундијала, како је и планирано.

ФИФА је Русији и Катару доделила свjетска првенства 2018. и 2022. године, а америчке и швајцарске власти истражују да ли је било корупције приликом додjељивања домаћинстава.

"Није нас контактирао ни један званичник из Швајцарске и САД, нити из неке друге земље. О тим истрагама знам само из медија", рекао је Сорокин, пренели су британски медији.

Он је додао да је Русија сарађивала у истрази коју је спровела Међународна фудбалска федерација (Фифа).

"Прошли смо истрагу на захтjев Фифе, а резултати су објављени. Поднијели смо све што су захтијевали. Разговарали смо са званичницима који су спроводили истрагу, нисмо могли да урадимо више од тога, па мислимо да је та ствар практично готова", рекао је Сорокин.

ФИФА се налази у најтежој ситуацији од оснивања, пошто је у мају погођена великим скандалом после хапшења неколицине њених званичника, укључујући и двојицу потпредседника, у склопу истраге америчких власти о корупцији у свјетском фудбалу.

ФИФА је у децембру 2010. године изабрала Русију и Катар за домаћине Мундијала. Од 22 челника који су гласали, против 11 је покренута истрага или су суспендовани, због чега су поједини фудбалски савези тражили да се гласање понови.

"Ми ћемо организовати Свјетско првенство у Русији, без обзира да ли неко има став о томе или не. Мундијал ће бити у Русији 2018. године. То је била воља тадашњих гласача Фифе, а ми и даље мислимо да смо имали веома добру понуду. Имали смо одличан концепт и причу и сада то спроводимо", рекао је Сорокин.