latinica  ћирилица
19/11/2015 |  20:51 ⇒ 20:57 | Аутор: СРНА

И.Сарајево: Манифестација "Огледало српског стваралаштва"

Манифестација "Огледало епског стваралаштва" отворена је вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево додјелом признања ученицима основних и средњих школа за најбоље ликовне и литерарне радове о теми "Најбољи Вукови пјевачи".
Источно Сарајево - манифестација - Гусларско друштво Филип Вишњић - Фото: СРНА
Источно Сарајево - манифестација - Гусларско друштво Филип ВишњићФото: СРНА

Представници Гусларског друштво "Филип Вишњић" Источно Сарајево признања за најбоље ликовне радове уручили су ученицама основних школа Татјани Влачо, Дајани Сикими, Ани Обућини и Анђели Ераковић док су за најбоље литерарне радове награђене средњошколке Ивана Црквењаш, Невена Лулеџија и Анђела Мрда.

Овогодишња тема "Најбољи Вукови пјевачи" посвећена је 200. годишњици сусрета Вука Стефановића Караџића са гусларима Тешаном Подруговићем и Филипом Вишњићем у манастиру Шишатовац.

Предавање ученицима основних и средњих школа из Источног Сарајева "Тешан и Филип два брата рођења" одржао је професор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Саша Кнежевић.

"Дјеца су показала завидно интересовање и познавање традиције", рекао је Кнежевић.

Он је изразио задовољство што је у прилици да одржи предавање о Подруговићу и Вишњићу, који нису само најбољи Вукови пјевачи него, вјероватно, и понајбољи српски пјесници са простора БиХ.

"Ријеч је о пјесницима које нам помало крадуцкају са свих страна, а на нама је да сачувамо нашу културну баштину", додао је Кнежевић.

У склопу манифестације "Огледало епског стваралаштва", у организацији Гусларског друштва "Филип Вишњић", сутра ће у Културном центру Источно Ново Сарајево глумац Љубо Божовић, уз помоћ гуслара Срђана Трифковића и Неђељка Црњака, извести монодраму "Најбољи Вукови пјевачи".