latinica  ћирилица
19/11/2015 |  21:28 ⇒ 22:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Савјет безбједности УН расправља о Косову

У Њујорку је вечерас почела седница Савјета безбједности УН о Косову, на којој се разматра Извјештај генералног секретара УН Бан Ки-муна о раду УМНИК-а, а Србију представља први потпредсједник владе и министар спољних послова Ивица Дачић.
Савјет Безбједности УН - Фото: илустрација
Савјет Безбједности УНФото: илустрација

На сједници учествује нови специјални представник генералног секретара УН и шеф УНМИК-а Захир Танин.

Замјеник косовског премијера Хашим Тачи није отпутовао у Њујорк на сједницу Савјета безбједности УН о Косову, са образложењем да мора да остане у Приштини због погоршаног стања усљед опозиционих протеста, пренијели су сви пришински медији. Умјесто Тачија у Њујорк је отпутовала косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку.

Генерални секертар УН Бан истакао је у најновијем извјештају о Косову значај успостављања Заједнице српских општина и израде њеног статута у договореном временском оквиру, истичући да је ЗСО једна од тачака које представљају "камен темељац" Бриселског споразума.

Бан је поздравио "континуирани напредак" у Бриселском дијалогу и споразуме који су Београд и Приштина постигли 25. августа, а посебно, како је навео, споразум о успостављању Заједнице српских општина који по њему представља "камен темељац" Бриселског споразума о нормализацији односа Београда и Приштине из априла 2013. године.