latinica  ћирилица
19/11/2015 |  21:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Тоне леда са Гренланда стижу у Париз

Неколико тона леда са Гренланда на путу су за Париз, гдје ће се од 30. новембра до 11. децембра одржати конференција Уједињених нација о клими.

"Лед који ћемо изручити у Паризу представља десети дио леда који се истопи сваке секунде лети на Гренланду", објаснио је за АФП дански геолог Маник Торлиф Росинг који је заједно са данско-исландским умјетником Олафуром Елијасоном иницијатор овог пројекта.

Дванаест огромних блокова леда, тешких по десетак тона, исјечено је са санти леда које плутају надомак Нука, главног града Гренланда.

Транспортован бродом до данске луке Алборг, лед би требало да до краја мјесеца стигне друмским превозом у Париз гдје ће бити постављен у облику сата на једном од градских тргова и ту полако се топити док траје конференција.

Због терористичких напада од 13. новембра на француску престоницу, могло би доћи до помјерања мјеста и датума постављања ове "ледене" инсталације, осмишљење као омаж Арктику који је тешко погођен глобалним отопљавањем.

"То је начин да се бројке учине конкретним и да чињенице буду доступне нашим емоцијама", објаснио је Росинг.

Циљ самита о клими у Паризу је потписивање споразума који ће омогућити да се температуре задрже испод 2 степена Целзијуса у односу на прединдустријску еру.