latinica  ћирилица
23/11/2015 |  06:21 ⇒ 13:01 | Аутор: Б92

Брисел: 16 хапшења, Салех Абдеслам није пронађен (ВИДЕО)

Током полицијске акције у којој су централне улице Брисла биле блокиране готово три сата ухапшено је 16 људи, а претражено је 19 кућа, истиче савезни тужилац.
Рација у Бриселу - Фото: Beta/AP
Рација у БриселуФото: Beta/AP

Осим тога, истиче се и да је једна особа рањена, као и да Салех Абеслам није међу ухапшенима.

Поједини белгијски медији јавили су да је полиција можда примијетила и Абдеслама, и то у близини Лијежа, који се у БМВ-у кретао ка Њемачкој, али није успјела да га заустави, преноси Би-Би-Си.

Током акције војска је апеловала на грађане да не излазе на прозоре, док су званичници молили грађане да не твитују оно што виде и тако откривају детаље акције.

Грађани су послушали полицију и на твитеру сада шерују фотографије мачака и љубимаца, како би "затрпали" твитове о акцијама полиције.

“Различите операције су у току због терористичких пријетњи“, рекао је полицијски портпарол за АФП, апелујући на медије да не коментаришу акције и откривају мјеста на којима се оне дешавају.

Исто је на свом Твитер налогу учионио и белгијски министар унутрашњих послова Стивен Вандепут. Према ријечима полицијског портпарола, тужилац ће “кад све буде готово“ одржати конференцију за медије.

Операција је почела сат времена након што је белгијска влада објавила да четврти степен узбуне остаје на снази.

Белгијска полиција трага за најмање десеторицом терориста који пријете да ће починити атентате сличне онима у Паризу, а двојица њих носе спремну бомбу.