latinica  ћирилица
24/11/2015 |  10:19 ⇒ 23:31 | Аутор: Агенције

Путин: Саучесници терориста пуцали у леђа Русији (ВИДЕО)

Турска је оборила руски војни авион јер је, како је саопштено, летјелица повриједила њен ваздушни простор на граници са Сиријом. Анкара тврди да је авион 10 пута упозорен да је ушао у ваздушни простор Турске. Руско министарство то негира. Туркменски побуњеници тврде да су убили оба пилота. Анкара тврди да су живи. Путин најавио "озбиљне посљедице" по односе са Турском. Хитан састанак НАТО-а.
Руски авион "Су-24" (Фото: Sputnik/ Константин Чалабов) - Фото: Smedia
Руски авион "Су-24" (Фото: Sputnik/ Константин Чалабов)Фото: Smedia

22.20 Руско Министарство одбране објавило је видео-снимак који доказује да руски борбени авион, који су оборили турски авиони у Сирији, никада није напустио сиријски ваздушни простор.

21.30 Један руски пилот убијен је са земље док се падобраном спуштао након што је Турска оборила руски борбени авион на граници Турске са Сиријом, изјавио је начелник руског Генералшаба Сергеј Рудској.

Рудској није ништа рекао о судбини другог пилота из обореног авиона, али је навео да је још један војник погинуо током акције спасавања и да се акција спасавања наставља.

21.20 - Руска ракетна крстарица "Москва" креће ка обалама Сирије. Тај брод има одбрамбени потенцијал који представља еквивалент систему С-300, саопштило руско министарство одбране. Од сада, све бомбардере током операција у Сирији пратиће ловци.

Фото: РТС

20.50 - Сергеј Рудској, високи званичник генералштаба руске војске, осудио је напад турске авијације на руски борбени авион у ваздушном простору Сирије као "тешко кршење међународног права". Он је истакао да је "Су-24" оборен над територијом Сирије, те да се мјесто пада авиона налази четири километра од турске границе, преноси "Раша тудеј".

Рудској је истакао да руски авион није нарушио ваздушни простор Турске, те да турски авион није покушао да контактира руске пилоте прије напада.

19.55 Генерални секретар УН Бан Ки Мун позвао је Русију и Турску да предузму хитне мјере ради смиривања напетости послије инцидента са руским авионом "Су-24", изјавио је званични представник генералног секретара Стефан Дижарик. Према његовим ријечима, овај догађај наглашава неопходност међународне сарадње и рјешавања сукоба у Сирији.

19.40 Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да Турска има право да штити своје границе и истакао да је Турска на сваки начин настојала да избјегне да до данашњег инцидента дође.

19.35 Један руски пилот убијен је са земље након што је Турска оборила руски борбени авион у Сирији, а још један руски војник погинуо је током спасилачких операција, саопштио је вечерас генералштаб руске војске.

Руско Министарство одбране суспендовало је војне контакте са Турском, преносе руске новинске агенције. Агенције наводе да ће брод руске морнарице бити распоређен у водама код западне сиријске провинције Латакије.

Из Кремља је раније саопштено да не посједује званичне информације о судбини пилота руског авиона "Су-24".

19.20 Турска је у писму Савјету безбедности Уједињених нација саопштила да је оборила неидентификован авион који је

нарушио турски ваздушни простор и бранила своје право да тако поступи.

У писму 15-чланом СБ УН и генералном секретару УН Бан Ки-муну, турски амбасадор у УН Халит Чевик је рекао да су два авиона јутрос пришла турском ваздушном простору и да су упозорена 10 пута током пет минута да промијене правац.

Чевик је казао да су два авиона затим ушла више од километар и по на територију Турске на 17 секунди и да није познато из које државе авиони потичу.

- Након повреде (простора), авион 1 је напустио турски ваздушни простор. На авион 2 је пуцано док се налазио у турском ваздушном простору из авиона Ф-16 који су били у патролној (мисији) на том подручју, стоји у писму Чевика у које је Ројтерс имао увид.

19.10 - Амбасадори земаља НАТО позвали су данас Анкару да покаже "хладнокрвност" послије ванредног састанка у Бриселу након што је Турска оборила руски борбени авион у Сирији, рекле су дипломате. Дипломате присутне на том састанку рекле су Ројтерсу да док нико од 28 чланица НАТО није бранио поступке Русије, али су многи изразили забринутост да Турска није испратила руски борбени авион из свог ваздушног простора.

- Постоје и други начини дјеловања када се ради о оваквим инцидентима - рекао је један неименовани дипломата.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да Алијанса солидарна са Турском и да подржава њен територијални интегритет.

Турски предсједник Тајип Ердоган бранио је право Турске да штити своје границе након обарања руског авиона, што је инцидент који је "Турска покушала да избјегне".

У међувремену, руско Министарство одбране саопштило је да суспендује све војне контакте са Турском, пренио је Интерфакс.

18.15 - Турска сматра да су два руска пилота борбеног авиона који је оборен у Сирији још живи и Анкара ради на томе да их ослободи из руку сиријских побуњеника, рекао је званичник турске Владе.
- Наше јединице, које су примиле информацију да су два пилота жива, настоје да их безбједно извуку од побуњеника, рекао је неименовани званичник Ројтерсу. Из Кремља је саопштено да ће руске операције у Сирији бити настављене.

У међувремену, британски премијер Дејвид Камерон заложио се данас за директне разговоре Русије и Турске у вези са обарањем руског авиона у Сирији да би се избјегло погоршање ситуације и омогућило да се такви инциденти више не понављају.

17:20 - Руско Министарство одбране саопштило је данас да је турско обарање руског авиона "непријатељски чин".
У саопштењу Министарства се наводи да Русија ради на пакету мјера као одговору на такве инциденте. "Сматрамо да су акције турске војне авијације непријатељски чин", саопштено је из Министарства. У саопштењу се истиче да је упућен званичан протест турском аташеу за одбрану.

16.40 - Предсједник Европског савјета Доналд Туск рекао је да треба остати хладне главе у након што је турска авијација оборила руски авион. У првом реаговању неког европског званичника послије инцидента који се догодио у уторак ујутру, Туск је навео да је на снази "опасан тренутак".

16.20 - Турска је обавијестила генералног секретара УН Бан Ки Муна и пет чланица Савјета безбједности УН у писаној форми о обарању руског борбеног авиона, рекли су турски дипломатски извори. Замјеник турског подсекретара већ се састао са руским, америчким и британским отправником послова.

16.00 - Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган сазвао је за вечерас хитни састанак безбједносних служби поводом обарања руског војног авиона који је, како тврди званична Анкара, повриједио ваздушни простор те земље и није се удаљио упркос вишеструким упозорењима.

Састанку ће присуствовати највиши турски војни званичници, челници обавештајних служби, премијер Ахмет Давутоглу и одређени министри, објавио је "Си-Ен-Ен Турк".

15.54 - Руски министар спољних послова Сергеј Лавров отказао је посјету Турској која је била планирана за сутра. Посјета је отказана нако што су турски авиони оборили руски авион.

15.35 - Туркменски побуњеници објавили снимак на којем се види како испаљују пројектил "TOW" на руски хеликоптер. Летјелица је већ била на земљи када ју је пројектил погодио.

15.30 - Руски авион "Су-24" оборен је када се враћао назад у сиријску базу Хмеимим, саопштило је руско Министарство одбране.

- Руски борбени авион 'Су-24' оборен је на сиријској територији. Оборио га је турски авион `Ф-16`. Објективна анализа контролних података показала је непогрешиво да ваздушни простор Турске није нарушен, наводи се у саопштењу.

Руски авион оборен је ракетом ваздух-ваздух испаљеном из турског авиона "Ф-16 "када је био на висини од 6.000 метара и на километар од турске границе, наводи ТАСС.

14.10 - На интернету су се појавили непотврђени видео снимци и фотографије на којима је, наводно, приказано тијело мртвог пилота руског авиона који је оборила Турска на граници са Сиријом, окружено сиријским побуњеницима, док се на одвојеном снимку види, наводно, други пилот којег су заробили наоружани људи.

14.08 - Предсједник Русије Владимир Путин обратио се јавности након што је Турска оборила руски војни авион. Видно разочаран, Путин је истакао како је овај чин Турске забијање ножа у леђа.

Путин је поновио ранији став руских власти, а то је да је Турска оборила руски борбени авион четири километра од турске границе. - Руски пилоти нису били пријетња, а Турска нам је забила нож у леђа, рекао је Путин.

С друге стране Турска се брани тиме да су морали оборити авион јер је наводно нарушен турски зрачни простор. Инцидент ће имати тешке последице на односе Русије са Турском, упозорио је Путин.

Чињеница да Турска није покушала да контактира Русију у свјетлу овог инцидента и пожурила да умјесто тога сазове састанак НАТО је забрињавајућа, рекао је Путин. Чини се да је Турска жели  да НАТО служи интересима ИД, додао је Путин.

13.16 - НАТО ће, на захтјев Анкаре, у 16.00 часова одржати ванредни састанак на коме ће Турска информисати савезнике о обарању руског авиона, рекао је неименовани званичник Алијансе, преноси Франс прес.

12.45 - Судбина руских пилота још увијек је неизвјесна. Турски Си-Ен-Ен јавља да је један од пилота погинуо. Истовремено, појавили су се и снимци на којима се виде припадници групе Алвија ал Ашар како стоје око тијела човјека који носи руску униформу и опрему. Предходно, турски Си-Ен-Ен јавио је да је један од пилота у рукама локалних Туркмена, чије снаге трагају за другим пилотом.

Руско министарство навело је да је авион летио на висини од 6.000 метара. "У току је истрага о околностима пада руског авиона. Министарство одбране тврди да је авион све вријеме био у ваздушном простору Сирије. Објективни контроли подаци то потврђују", наводи се у саопштењу.

Турска војска саопштила је да је страни авион упозорен десет пута у року од пет минута због нарушавања ваздушног простора Турске прије него што је оборен. У саопштењу се наводи да су дејствовала два авиона типа "Ф-16", који су били у патроли дуж границе са Сиријом. Турска војска наводи да поријекло обореног авиона није познато.

Извор из канцеларије турског предсједника рекао је да је авион оборен у складу са правилима ангажовања након нарушавања ваздушног простора Турске.

Истовремено, руско Министарство одбране саопштило да је у Сирији, на граници са Турском, оборен руски авион Су-24 и то највјероватније тако што је гађан са земље. Руско Министарство истиче да руски авион није нарушио турски ваздушни простор, преноси ТАС С.

У међувремену џихадисти су снимак особе за коју се сумња да је руски пилот објавили на Јутјубу, а око њега  се налазе припадници групе Алвија ал Ашар.

Група која дјелује на простору северозападне Сирије, дјелује у истом региону као и "Слободна војска Сирије", као и друге фракције супростављене режиму Башара ал Асада.  Наводно се на снимку чују ријечи "руски пилот" и "алаху акбар".

Портал "Дејли сабах" је објавио снимак за који тврди да приказује тренутак када су се руски пилоти катапултирали из погођеног авиона. Према непотврђеним информацијама, један од пилота је слетио на територију Сирије коју под контролом држе локални Туркмени, док је судбина другог пилота за сада непозната, али се сумња да је пао у руке сиријских побуњеника.