latinica  ћирилица
25/11/2015 |  15:30 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Мркоњић Град: Обиљежен дан Првог засједања ЗАВНОБиХ-а (ВИДЕО)

У Мркоњић Граду су представници СУБНОР-а обиљежили 25. новембар дан Првог засједања ЗАВНОБиХ-а, датум који је подијелио и борце НОР-а. За представнике СУБНОР-а Републике Српске то је значајан историјски датум, а за представнике САБНОР-а из Сарајава такозвани Дан државности БиХ, који не признаје Република Српска.
Мркоњић Град - Обиљежен 25. новембар - Фото: РТРС
Мркоњић Град - Обиљежен 25. новембарФото: РТРС

Потпредсједник СУБНОР-а Републике Српске Раде Џајић каже да борци НОР-а из Српске 25. новембар обиљежавају само као значајан историјски датум. За њих тај датум не може бити дан државности БиХ.

- Свако има своје опредјељење.Међутим, данас је за Федрецију дан државности, а за нас је данас истроријски дан одржавања ЗАВНОБиХ-а и ми то као Савез бораца прихватамо и обиљежавамо - каже Раде Џајић, потпредсједник СУБНОР-а РС.

Учесник НОР-а из Травника, 96-годишњи Авдо Маглић свјестан је подјела око обиљежавања 25. новембра. Мишљења је да званичне институције у Сарајеву не придају важност обиљежавању овога значајног датума него га користе у дневнополитичке сврхе.

- Ова година је најбољи показатељ како се односимо прем нашим свечаностима - каже Маглић.

Испред згарде Музеја Првог засједања ЗАВНОБиХ-а у Мркоњић Граду делегације СУБНОР-а и поштовалаца антифашистичке борбе положиле су вијенеце.