latinica  ћирилица
26/11/2015 |  09:54 ⇒ 10:30 | Аутор: СРНА

Филимонова: Српска има неотуђиво право на референдум

Главни уредник сајта Фонд стратешке културе Ања Филимонова, изјавила је да Република Српска има неотуђиво право на референдум и констатовала да је расписани референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ превазишао референдумско значење.
Ања Филимонова    (Фото: Интермагазин.рс) -
Ања Филимонова (Фото: Интермагазин.рс)

Она је нагласила да се за Фонд стратешке културе тема расписаног референдума у Републици Српској наметнула оног тренутка када су западне дипломате у Сарајеву оспориле право грађанима Српске да овим обликом полунепосредне демократије изразе своју политичку вољу.

"Расписани референдум постао је мјера легитимности поретка власти који је у посљедње двије деценије у БиХ изграђен у условима фактичког западног протектората, а противно слову Дејтонског мировног споразума", рекла је Филимонова за "Данас", најављујући Конференцију "Суд и Тужилаштво БиХ у контексту /де/централизације Републике Српске", која ће бити одржана у Београду у суботу, 28. новембра.

Према њеним ријечима, оспоравање права на референдум грађанима једне европске земље, које раде западне дипломате, чини актуелним питање преображаја западноевропских политичких система из демократских у аутократске.

"На овакав удар на установу референдума, а посредством ње на начела народне суверености и легитимности власти, Фонд ће одговорити стручном међународном конференцијом. Садржајем реферата и списком угледних говорника из свијета науке Фонд стратешке културе допринијеће у разобличавању опасне намјере да се народу Републике Српске ускрати неотуђиво право на референдум", поручила је Филимонова.