latinica  ћирилица
26/11/2015 |  12:00 ⇒ 12:58 | Аутор: ТАНЈУГ

У Ираку откривена тајна мрежа тунела коју је изградила ИС

Тајна мрежа тунела коју су изградили припадници Исламске државе, у којој постоји електрична струја, као и просторије за спавање, откривена је испод недавно ослобођеног ирачког града Синџара, јавили су данас британски медији.
Ирак, Синџар - Фото: AP
Ирак, СинџарФото: AP

Испод Синџара је откривено око 40 подземних тунела у којима су се налазиле просторије за спавање, електрична струја, џакови са пијеском, америчка опрема за производњу бомби, лекови, као и копије Курана, пренио је "Дејли мејл".
 Тунеле су открили припадници курдских снага који су почетком новембра ослободили овај сјеверозападни ирачки град од припадника ИС, након што је он више од годину дана био под контролом екстремиста.
 Командант курдских пешмерга снага задужен за Синџар, Шамо Еадо, изјавио је да су његови борци открили 30 до 40 тунела и да је то била права мрежа тунела унутар града.
 "Припадници ИС су ископали ове пролазе како би се сакрили приликом ваздушних напада, а да при том могу слободно да се крећу испод земље, као и да сакривају оружје и експлозиве. Ово је било њихово складиште оружја", рекао је Еадо.
 Два тунела су била дугачка чак неколико стотина метара, а почињали су и завршавали у некој од кућа у којима су избијене рупе у зидовима и подовима.
 Ове куће су сада напуштене и разорене, након више од годину дана интензивних борби у Синџару.
 Тунели су узани и високи таман толико да одрасла особа просјечне висине може да стоји усправно. Један дио тунела подсјећао је на бункер, а у њему су пронађене копије Курана, ћебад и јастуци.
 Видео снимак показује да су се у другом дијелу тунела налазиле залихе муниције, укључујући и чауре америчке производње и опрема за прављење бомби.