latinica  ћирилица
30/11/2015 |  08:19 ⇒ 09:41 | Аутор: Глас Српске

Видовић: Укупан дуг за порезе и доприносе 1,529 милијарди км

Директор Пореске управе Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је укупан дуг за порезе и доприносе на крају октобра износио 1,529 милијарди КМ, од чега 429,73 милиона КМ чини дуг предузећа у стечају, несолвентних и обвезника у ликвидацији.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Видовићева је навела да је репрограмирано 333,41 милион КМ дуга, док је преостали дуг у поступку редовне или принудне наплате.

"Евидентна је лоша структура дуга у којој главницу чини дуг обвезника који су у стечају, ликвидацији или несолвентни и код којих је проценат наплате до десет одсто, те стари дуг пореских обвезника који су одавно престали са радом и код којих не постоји ни имовина ни друга средства из којих би дуг евентуално могао бити наплаћен", рекла је Видовићева за "Глас Српске".

Према њеним ријечима, власници фирми које имају дуг за порез неће убудуће моћи основати ново предузеће, што би требало помоћи порезницима у борби са онима који на тај начин покушавају изиграти систем.

Видовићева је додала да је Пореска управа у протеклих десет мјесеци обавила 3.167 контрола и у 64 одсто случајева утврдила неправилности које су починили порески обвезници, док су код 1.937 обвезника утврђене нове обавезе које са каматом износе 88 милиона КМ.