latinica  ћирилица
30/11/2015 |  09:26 | Аутор: klix.ba

Бивши агент ЦИА: Дали су нам милионе да расцјепкамо Југославију

Роберт Баер, бивши агент ЦИА говорио је о распаду бивше Југославије деведесетих година прошлог вијека.

Баер тврди да су тада он и његове колеге добили милионе долара како би утицали на политичаре и изазвали распад Југославије.

"Подмићивали смо странке и политичаре који су подстицали мржњу међу народима", рекао је Баер.

Истакао је и да му је један амерички сенатор током рата у БиХ рекао да ће Сребреница бити главна вијест на свјетским насловницама.

"Чак нам је рекао да можемо већ успостављати контакт са медијима", истакао је Баер.

Овај бивши агент ЦИА био је ухапшен неколико пута у протеклим годинама због откривања државних тајни. До сада је објавио више књига о ЦИА, Билу Клинтону и Џорџу Бушу.

"У Сарајево сам први пут стигао 12. јануара 1991. године. Дошао сам хеликоптером са још три агента. Задатак нам је био да пазимо на српске "терористе" који су требали напасти град. Имали смо информације да ће доћи до неколико "терористичких" напада у граду због намјере БиХ да иступи из бивше Југославије. Али то је била лаж, наши шефови су нам лагали. Наш примарни задатак био је да ширимо панику међу политичарима да ће доћи до напада", рекао је Баер.

Навео је да је задатак трајао двије седмице, а да је затим отишао у Словенију у нову мисију.

"Цијела операција је трајала мјесец дана и носила је назив 'Истина'", рекао је Баер.

Додао је да је у Словенији, која је била спремна за независност, његов тим добио више милиона долара како би финансирали невладине организације, опозиционе партије и политичаре који су промовисали мржњу.

"Циљ пропаганде био је расцјепкати Југославију", казао је Баер.

Напоменуо је да су они који су изазвали рат данас власници компанија које користе природне и друге ресурсе земаља бивше Југославије.

"Једноставно су од вас направили робове. Сада морате увозити много тога из других земаља, а будући да немате новца, морате га посуђивати. То је суштина цијеле приче о Балкану", нагласио је Баер.

На крају је позвао људе на Балкану да се не мрзе, те да забораве прошлост која је била дио једне велике представе.