latinica  ћирилица
30/11/2015 |  10:34 | Аутор: СРНА

Почела обнова водовода у Фочи

У Фочи је почела прва фаза обнове водовода, а вриједност овог инфраструктурног пројекта је 4,6 милиона КМ.
Обнова водовода у Фочи - Фото: СРНА
Обнова водовода у ФочиФото: СРНА

Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да су средства за овај највећи инфраструктурни пројекат у посљедњих 20 година обезбијеђена из кредита Европске инвестиоционе банке.

Он је додао да је рок за завршетак радова 14 мјесеци. "Прва фаза подразумијева изградњу 12 километара новог цјевовода, нови резервоар за вишу градску зону, прикључке за 2.200 корисника и нову хлорну станицу са аутоматском хлоризацијом", рекао је Машић.

Он је најавио да би наредне године могла почети и друга фаза обнове, која подразумијева замјену секундарне мреже и канализације, те изградњу нових водовода за насеља Драгочава и Миљевина.

Зоран Радибратовић, технички директор предузећа "Јединство" из Ужица које је извођач радова, каже да ће настојати да радови буду завршени прије задатог рока.

"Планирамо да почнемо од изворишта према граду на овој тежој дионици, док још временски услови дозвољавају, а касније ћемо се распоредити у неколико екипа да бисмо што прије завршили посао", рекао је Радибратовић.

Вриједност укупне инвестиције обнове водовода и канализације у Фочи процјењује се на 10 милиона евра, у шта су урачуната и улагања општине у посљедњих десетак година у проширење капацитета главног изворишта и реконструкцију чворишта секундарне мреже.

За овај пројекат, који Влада Републике Српске и Европска инвестициона банка проводе у 23 општине, Скупштина општине Фоча одобрила је задужење до 10 милиона КМ.