latinica  ћирилица
01/12/2015 |  13:40 | Аутор: СРНА

Брчко: Правоснажне пресуде за злостављање Срба

Апелациони суд дистрикта изрекао је правоснажне пресуде којима је за ратне злочине у пријератној општини Брчко осудио Галиба Хаџића /68/ на двије године и десет мјесеци, а Нијаза Хоџића /55/ на једну годину затвора, саопштено је из локалног Тужилаштва.
Брчко Тужилаштво - Фото: РТРС
Брчко ТужилаштвоФото: РТРС

Оптужница из 2010. године је обојицу, у више тачака, теретила за физичка и душевна злостављања затворених цивила и ратних заробљеника српске националности, вршених 1992. године на неколико локација на подручју Горњег Рахића, јужно од Брчког.

Основни суд је у првостепеном поступку Хаџића прогласио кривим по већини тачака оптужнице, док га је за одређен број радњи које су му стављене на терет ослободио оптужби, те га осудио на три године затвора.

С друге стране, Хоџић је неправоснажно проглашен кривим по свим тачкама оптужнице, које је суд све оквалификовао као радње злостављања ратних заробљеника и изрекао му казну једногодишњег затвора.

Рјешавајући по жалбама на првостепену пресуду Апелациони суд је дјелимично преиначио одлуку Основног суда, ослободивши Хаџића оптужбе по једној тачки оптужнице, а за преостале га прогласио кривим изричући му јединствену казну затвора од двије године и десет мјесеци, док првостепена пресуда Хоџићу није мијењана.

Галиб Хаџић је тако правоснажно осуђен за злостављање три цивила и девет ратних заробљеника, чиме је починио кривична дјела ратног злочина против цивилног становништва и ратних заробљеника, Нијаз Хоџић за злостављање пет ратних заробљеника, односно за ратни злочин над ратним заробљеницима.