latinica  ћирилица
01/12/2015 |  19:06 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Дан Оружаних снага у знаку истраге и уз јаке мјере обезбјеђења (ВИДЕО)

У касарни у Рајловацу код Сарајева, чији су војници недавно били мета терористичког напада, обиљежен је Дан Оружиних снага БиХ и 10. годишњица њиховог формирања. Церемонија је одржана, уз јаке мјере обезбјеђења и у знаку истраге, која, бар према јавности доступним информацијама, није дала резултате. Из бх Тужилаштва и данас само саопштење- истрага је у току.
Касарна Рајловац - Оружане снаге - Фото: РТРС
Касарна Рајловац - Оружане снагеФото: РТРС

Истрага траје, а резултата нема. И тако већ 13. дан откако је терориста – самоубица Енес Омерагић убио војнике Недељка Радића и Армина Салкића. Минутом ћутње, њима је данас одата дужна пошта у касарни у којој су служили народу, и држави чији су грб носили.

Држави у коју је Омерагић те вечери пуцао. Бар тако су сарајевске ведете, попут СДА-овог Дениса Звиздића окарактерисале терористички акт, сатима након што је почињен. И након што су се, објелодањено је касније, правосудно-полицијске институције и агенције отимале око тога – ко ће вршити увиђај, а ко истраживати. А онда је држава заћутала.

"С обзиром да информацију од сигурносних структура још нисмо добили, ја ћу упутити одређеним сигурносним институцијама додатно захтјев за информирање да видимо докле су стигли, шта су подузели", каже Марина Пендеш. министрица одбране БиХ.

И док преписке путују, све неодољиво подсјећа на случај Зворник. Седам мјесеци је прошло, а да се не знају, или се прикривају - идеолози, помагачи и финансијери терористе Нердина Ибрића. Тада су путеви истраге водили ка вехабијском упоришту у Дубници. Али бадава. У случају Рајловац воде ка оближњим сличним упориштима. Али опет ништа. Не чуди онда што начелник штаба данас рече како је један од приоритета Оружаних снага да заштите себе.

"Све оно што обавјештајне агенције до нас шаљу информације, ми морамо учинити корак више да би били заштићенији", рекао је данас начелник Заједничког штаба ОС БиХ генерал пуковник Анто Јелеч.

Околина касарне у Рајловцу, а прије свега Сокоље у којем је живио терориста Омерагић, и Бољаков поток, помињани су и 2010. године у истрази о нападу на полицијску станицу у Бугојну.

Тамошње вехабије, прије него је ухапшен, пружили су уточиште Насеру Палисламовићу, оптуженом па ослобођеном помагачу пресуђеног терористе Хариса Чаушевића Окса. Истог оног ОКСА који је за Бакира Изетбеговић својевремено био тек рокер. Данас Изетбеговић, јавно признаје да су исламски терористи, ипак, зло.

Дефинитивно раде зло и направиће проблем гдје год дођу. Веома јасно смо се сви опредјелили и казали шта имамо, а још гласније ћемо рећи у петак", изјавио је Изетбеговић.

У петак ће, најави Изетбеговић након новинарксе провокације, заједно са реис-ул-улемом, водећим бошњачким политичарима и интелектуалцима, јасно и у писаној форми, заузети став, како рече, о злу, о онима који га чине или пријете да га почине. Да ли ће након тога, истраге трајати краће, а оптужнице и пресуде бити бројније и дуже?