latinica  ћирилица
04/12/2015 |  10:53 ⇒ 11:42 | Аутор: Независне

Сурутка подиже ниво хормона који смањују апетит

Будући да је сиромашна мастима и калоријама, а богата важним нутријентима, сурутку вриједи уврстити и у квалитетну редукцијску дијету, али као помоћ у одржавању витке линије.

Према истраживањима, протеини сурутке повећавају ниво хормона који смањују апетит и тако ублажују осјећај глади, а убједљиво највећи потрошачи сирутке, и то оне у праху, су спортисти.

Као додатак прехрани, сурутка се користи за повећање мишићне масе и опоравак ткива након вјежбања. Бројне студије показују да узимање сурутке у облику додатка прехрани у комбинацији с вјежбама снаге повећава мишићну масу. Притом се као оптимална доза показала она од 1,2 до 1,5 грама протеина сурутке по килограму тјелесне масе – кажу нутриционисти. Они сматрају да су ова сазнања довела до велике комерцијализације сурутке, па су развијена три основна типа протеина сурутке: концентрат, изолат и хидролизат.

Концентрат протеина сурутке садржи мале количине масти и лактозе, односно млијечног шећера, а сам садржај протеина варира између 30 и 90 посто. Изолат протеина додатно процесиран у односу на концентрат како би се уклониле све масти и лактоза те уобичајено садржи барем 90 посто протеина.

Хидролизат протеина сурутке подвргнут је дјеломичној хидролизи - процесу неопходном за тјелесну апсорпцију протеина. Самим тим, хидролизат не пролази потпуни процес пробаве па има и најбрже дјеловање.