latinica  ћирилица
08/12/2015 |  15:44 ⇒ 16:16 | Аутор: СРНА

Унија студената Српске - Бањалука у новембру домаћин студентима из ЕУ

Унија студената Републике Српске је на 69. састанку борда Европске уније студената , који је ових дана одржан у Румунији, изабрана да буде домаћин састанка највишег органа ове европске студентске асоцијације.
Студенти - Фото: РТРС
СтудентиФото: РТРС

Састанак је планиран за новембар наредне године у Бањалуци, а присуствоваће му око 150 студената из 38 земаља.

Унија студената Републике Српске изабрана је у јакој конкуренцији коју су чиниле и студентске организације из Данске и Шведске, саопштено је из Уније.

С обзиром на значај овога скупа, који представља студентску елиту Европе, Унија студената Српске очекује подршку институција како би овај догађај био искоришћен за промоцију Републике Српске, њене културе, природних љепота и развојних потенцијала.

Признање Унији студената Републике Српске одато је и усвајањем резолуције којом је ЕСУ дао подршку Унији студената за њене приједлоге на унапређењу квалитета високог образовања у Републици Српској.

На састанку борда ЕСУ-а у румунском граду Клуж-Напоки, између осталог, утврђене су политике ЕСУ-а у области осигурања квалитета високог образовања у Европи, у области социјалне димензије високог образовања, те политика ЕСУ-а према трговинским споразумима Европске уније.

Усвојене су и резолуције о избјегличкој кризи, о безбједности у Европи, будућности Болоњског процеса и о доступности образовања у Европи.

Унију студената Републике Српске на 69. састанку борда ЕСУ-а представљао је предсједник Комисије за међународну сарадњу Уније студената Републике Српске Ратко Савић.

Европску унију студената чини 45 студентских организација из 38 земаља: Аустрија, Азербејџан, Јерменија, Белгија, Бјелорусија, Кипар, Малта, Португал, Шпанија, Француска, Исланд, Ирска, Велика Британија, Норвешка, Финска, Шведска, Естонија, Летонија, Литванија, Луксембург, Данска, Холандија, Њемачка, Мађарска, Словачка, Чешка, Пољска, Словенија, Србија, Македонија, Румунија, Бугарска, Израел, Италија, Швајцарска и БиХ, односно Република Српска.

Унија студената Републике Српске је једина студентска организација из БиХ која је чланица Европске студентске Уније.