latinica  ћирилица
09/12/2015 |  08:17 | Аутор: novosti.rs

Ублажите главобољу без лијекова

Многи припадници јачег пола ће на први бол у глави зграбити лијек и чекати да хемија учини своје. Али, ако вам није при руци таблета или не желите да пијете лијекове, постоје природни начини да олакшате бол.
Главобоља (илустрација) -
Главобоља (илустрација)

Потрудите се да у кући увијек имате нешто од сљедећих ствари: ђумбир, лед, есенцијална уља.

Чај од ђумбира ћете направити тако што ћете додати 3,4 кришке корена ове биљке у пола литра воде. Сачекајте да прокључа, скините са рингле и оставите да одстоји пола сата. Ђумбир спречава формирање простагландина, који су одговорни за упалу.

Друга варијанта је да на чело ставите лед, јер сужава крвне судове који притискају нервне завршетке и узрокују бол. Да се не бисте уквасили, претходно умотајте лед у пешкир. Ако сте остали без леда, искористите смрзнуто поврће из замрзивача.

Уље рузмарина може бити прва помоћ против главобоље, јер дјелује као ибупрофен. Утрљајте неколико капи на чело и слепоочнице, њежно масирајте и сједите десетак минута у тишини. Пробајте и да потопите ноге у врућу воду, што ће смањити притисак у крвним судовима у глави. Још бољи ефекат добићете ако у воду ставите мало уља лаванде и дубоко дишете за вријеме третмана.