latinica  ћирилица
10/12/2015 |  14:54 | Аутор: СРНА

Линта: Срби у Хрватској и ФБиХ грађани другог реда

Срби у Хрватској и Федерацији БиХ су грађани другог реда јер су доживјели етничко чишћење и велико страдање, навео је предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поводом Међународног дана људских права.
Миодраг Линта (Фото: Оксана Тоскић) - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг Линта (Фото: Оксана Тоскић)Фото: ТАНЈУГ

Линта је истакао да је положај Срба у региону западног Балкана посљедњих година погоршан, те да је основни проблем дискриминација од надлежних државних и локалних органа у Хрватској и ФБиХ, као и у дијелу законодавства.

"Срби у Хрватској живе у веома тешкој ситуацији јер не могу да врате своја одузета имовинска и стечена права или добију правичну новчану накнаду", навео је Линта у саопштењу.

Он је додао да хрватска власт не спроводи Уставни закон о правима националних мањина који гарантује равноправну употребу ћирилице и запошљавање у јавном сектору, не процесуира ратне злочинце хрватске националности и не предузима конкретне мјере за економски развој крајишког подручја.

Линта је рекао да су Срби ФБиХ конститутиван народ само на папиру, док се њихова уставна права свакодневно крше.

"У бројним институцијама ФБиХ нема ниједног запосленог Србина, а малобројни српски повратници напуштају своју имовину јер веома тешко остварују права и немају елементарне услове за одржив останак. Тужилаштво БиХ не подиже оптужнице против налогодаваца и починиоца великих злочина над Србима", нагласио је Линта.

Он је истакао да је и положај Срба у Црној Гори и Албанији веома тежак. Срби у Албанији су пред нестанком због политике асимилације у прошлом вијеку која се наставља до данашњих дана.

У Мађарској, а посебно у Румунији, положај Срба је задовољавајући, закључио је Линта.