latinica  ћирилица
14/12/2015 |  17:25 ⇒ 15/12/2015 | 10:38 | Аутор: РТРС

Цвијановић: За два дана споразум о сарадњи са Сипом (ВИДЕО)

Директор полиције Републике Српске Гојко Васић и директор Агенције за истраге и заштиту БиХ Перица Станић, за два дана потписаће Споразум о сарадњи и координацији двију полицијских агенција, потврдила је премијерка Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

 Влада је данас усвојила Информацију о активностима МУП-а Српске на превазилажењу проблема у сарадњи са Сипом. Уз подршку МУП-у Српске, ово Министарство Влада је задужила да одмах приступи доради Спразума о сарадњи са Сипом.

 А да Споразум ових двију агенција постоји више од 10 година, потврдио је за федералне медије министар безбједности БиХ Драган Мектић. Остаје још само нејасно - због чега га није поштовао у Новом Граду. 

Да би се проблеми превазишли, како се више не би десио Нови Град, неопходно је допунити Споразум о полицијској сарадњи Сипе и МУП-а Републике Српске. Иако су и до сада сви документи о међуполицијској сарадњи били јасни - да нема претреса на територији Републике Српске без сарадње с њеном полицијом, још једном ће бити подцртано да се Устав и надлежности полиције Српске морају поштовати.

"Владу Републике Српске интересује да се разријеши проблем, да се дефинишу јасне процедуре, да се зна како се понаша полиција, односно безбједносна агенција, знајући да је МУП Српске саставни дио једног безбједносног система", истакла је премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић.

Министра безбједности Драгана Мектића, изгледа, више интересује ко је кога први позвао. Тако је, ништа необично, након синоћњег састанака у Бањалуци поново ликовао – како га је министар Драган Лукач позвао на састанак. Мектићеве изјаве у Влади не желе коментарисати, јер такве и сличне изјаве не доприносе рјешавању проблема.
" Трудила сам се да моје изјаве буду избаланасиране, да укажем да проблем постоји, да га треба рјешавати и да ту нема ароганције и сујете јер је то проблем који се мора ријешити због грађана које не интересује ко сједи на којем нивоу власти, ко носи какву функцију", каже премијерка Цвијановић. 
Цвијановићева је појаснила да у протоколу о будућој међуполицијској сарадњи акценат треба ставити на борбу против тероризма и сузбијање криминала и корупције. Детаљи споразума биће познати за два дана, чим га у сриједу потпишу директори полиције Српске и Сипе. Са овим ставовима, Влада ће упознати Народну скупштину.