latinica  ћирилица
15/12/2015 |  16:09 ⇒ 16/12/2015 | 09:05 | Аутор: БЕТА

Свједок: Маркале организовали Изетбеговић и Церић

Свједочећи у одбрану генерала Ратка Младића, бивши припадник обезбјеђења Алије Изетбеговића тврдио је данас, пред Хашким трибуналом, да су напад на сарајевску пијацу Маркале, у зиму 1994, организовали Изетбеговић и исламски вјерски поглавар Мустафа Церић, а спровели генерали тзв. Армије БиХ.
Ратко Младић - Фото: архив
Ратко МладићФото: архив

Свједок је - под псеудонимом ГРМ-116, скривеног лика и електронски измијењеног гласа - изјавио да је као припадник специјалне јединице "Бисери", 1992-94. био у обезбјеђењу Предсједништва БиХ које је засједало у згради Народне банке у Сарајеву. Младићев бранилац Миодраг Стојановић у судници је цитирао документ власти БиХ, као потврду да је свједок заиста био у тој јединици.

ГРМ-116 је тврдио да је имао прилику да чује шта су Изетбеговић, реис Церић, генерал Сефер Халиловић и други званичници говорили на састанцима.

"Најснажнији утицај" на Изетбеговића, по свједоку, имао је Церић, а њихов главни циљ био је да изазову интервенцију Запада на страни Муслимана "изазивањем масовне патње" у Сарајеву и Сребреници.

По свједоку, Церић је "брзо убиједио" Изетбеговића да је "то исправно" и да се "жртве морају поднијети".

Говорећи о нападу на Маркале, ГРМ-116 је посвједочио да је "та идеја потекла од реиса, а спровели су је генерали Халиловић и Мустафа Хајрулаховић звани Талијан". "Њих двојица изнијели су тај план да се минобацач постави у правцу Шпицасте стијене, код села Мрковићи, јер се знало да Срби тамо имају артиљерију која често гађа, тако да се та граната утопи у ту паљбу", рекао је свједок.

- Изетбеговић и Церић су то прихватили, а Халиловић се окренуо ка Талијану и рекао:"Талијан ће то...", описао је свједок, наглашавајући: "Био сам присутан када је Алија то одобрио".

На сљедећем састанку, међутим, Халиловић је извијестио да "први покушај није успио" јер је "граната пала на неки кров близу Маркала", а затим је, за нови покушај, чекано да на осматрачком положају УНПРОФ-ора буде иста посада, са којом је постојао договор да "не броје наше гранате".

- Алија им је рекао:"Покушајте поново". Они су отишли и ускоро смо чули шта је било с Маркалама - изјавио је ГРМ-116.

Изетбеговић и Церић сусретали су се, по свједоку, и са командантом 28. дивизије тзв. АБиХ у Сребреници Насером Орићем. Наложили су му да организује нападе на околна српска села као би "испровоцирао Србе да гранатирају Сребреницу, не би ли изазвао међународну интервенцију против Срба".

- Чуо сам како причају да Насер добро обавља посао - казао је ГРМ-116, кога ће сутра унакрсно испитивати тужиоци.