latinica  ћирилица
17/12/2015 |  10:39 ⇒ 21:30 | Аутор: ТАНЈУГ

ЦГ: Маровић ухапшен због злоупотреба са земљиштем у Будви

Предсједник Политичког савјета ДПС-а, Светозар Маровић, који је приведен јутрос по налогу Специјалног тужилаштва, негирао је кривицу која му се ставља на терет, а након саслушања одређен му је притвор до 72 сата.
Светозар Маровић - Фото: СРНА
Светозар МаровићФото: СРНА

"С.М. је данас, по налогу Специјалног државног тужилаштва, лишен слободе, због постојања основа сумње да је извршио продужено кривично дјело злоупотреба службеног положаја путем подстрекавања извршеног на организован начин, саопштено је након хапшења из тужилаштва.

Маровић је приведен јутрос око девет сати и у тренутку привођења он се налазио у Подгорици.

У притовору се већ налазе Маровићев син Милош, брат Драган Маровић, стрина Мирјана, а поступак се води и против његове кћерке Милене Маровић-Богдановић и Милошеве таште Драгице Поповић.

Специјално тужилаштво прије мјесец дана издало је налог за хапшење Милоша Маровића, који се сумњичи за злоупотребу службеног положаја приликом продаје 26.000 квадрата неурбанизованог плаца у Будви, чиме је нанијета штета Општини у износу од 1.400.000 евра.

Главни специјални тужилац Миливоје Катнић наговијестио је раније хапшење Маровића, истичући да је идентификован шеф организоване криминалне групе у Будви и најавио да ће ускоро истрага бити проширена и на њега у случајевима платоа на Јазу и ТО Плажа.

"Тужилаштво вјерује да је прикупило довољно доказа за предузимање ове активности, а то је доношење наредбе за проширење истраге и у односу на организатора ове криминалне групе", рекао је тада Катнић.

Сви кључни актери "Будванске афере" признали су да су криви за вишемилионску штету насталу на рачун Општине Будва и државе у неколико одвојених поступака.

Они су под оптужбом за злоупотребу службеног положаја у афери "ТО Плажа" и изградњи концертног платоа на Јазу. На списку су: бивши предсједник општине Будва Лазар Рађеновић, некадашњи потпредсједник те општине Драган Маровић, премијеров савјетник Александар Тичић, директор будванског Водовода и некадашњи потпредсједник општине Миленко Медиговић, Новак Клисић, Ђорђе Павловић и извршни директор "Гуги комерца" Драгољуб Миловановић и још неколико општинских службеница. Сумња се да је у ова два случаја Будва оштећена за око 10 милиона евра.

Полиција је 30. новембра поднијела кривичну пријаву против Лазара Рађеновића због сумње да је члан криминалне групе која је током изградње постројења за прочишћавање отпадних вода нанијела штету општини. Кривичном пријавом обухваћено је још шест особа и три фирме којима су руководили.

Они су, како се сумња, својим незаконитим радњама, које су предузели у вези са изградњом постројења за пречишћавање отпадних вода у Будви, нанели штету општини Будва од скоро 8.000.000 евра, навели су раније из полиције.