latinica  ћирилица
21/12/2015 |  08:00 ⇒ 17/03/2017 | 09:03 | Аутор: РТРС

Два филма РТРС-а пред шведском публиком

Филм "Дјеца" Дениса Бојића у продукцији Радио Телевизије Републике Српске учествује на Фестивалу Новог Балканског Филма – "Balkan New Film Festival, BaNeFF 2015" у Штокхолму. Осим филма "Дјеца" из продукције РТРС-а на фестивалу ће учествовати и филм "Дневник ратног хирурга" - Синише Грабежа.
Филм РТРС-а "Дјеца" - Фото: РТРС
Филм РТРС-а "Дјеца"Фото: РТРС

Фестивал Новог Филма Балкан – "Balkan New Film Festival BaNeFF 2015" спрема за 21. децембар, на најкраћи дан у години, Фестивал кратког и докуметраног филма. У селекцији су се нашли филмови из Индије, Јапана, Данске, Шведске, Италије, Арапских земаља, Хрватске, Црне Горе, Србије и Босне и Херцеговине. Језици су Арапски, Јапански, Хинди, Француски, Грчки, Шведски...

Овај Фестивал омогућио је Шведски Филмски Институт заједно са Kulturhuset у Кунгсенгену и другим институцијама Шведске а дио је главног БаНеФ Фестивала планираног за фебруар. Селекцију "BaNeFF 2015" подржала је и сарадња са два значајна међународна документарна филмска фестивала ‘Први кадар’ Источно Сарајево и ‘AlJazeera Међународни Документарни Филмски Фестивал’ Доха Катар. Уз селекцију значајнијих домаћих кратких и документарних филмова аутора са Балкана, селекцији овогодишњег BaNeFF су се прикључили и побједнички филмови са ова два Фестивала.

Управа Фестивала због великог интересовања, већ сада најављује да ће Фестивал документарног и кратког филма BaNeFF наставити да се организује на годишњем нивоу баш као и централни BaNeFF фестивал дугометражног играног филма, који је већ заказан за 11. фебруар у Штокхолму у нади да ће и нови BaNeFF кренути на турнеју по већим градовима Шведске, Норвешке и Исланда у наредној години.